Контракти.ua

367  —  06.05
У НБУ пояснили зростання курсу долара останнім часом
У НБУ пояснили зростання курсу долара останнім часом

Відновлення міжнародної допомоги Україні у березні призвело до збільшення бюджетних видатків, що викликало зростання курсу долара.

Про це йдеться в підсумках засідання Комітету з монетарної політики (КМП) НБУ 24 квітня, під час якого було підтримано рішення знизити облікову ставку 13,5%.

"Помірне послаблення курсу гривні впродовж останнього місяця відображало передусім ефекти від надолуження бюджетних видатків, що були стриманими на початку року через затримки зовнішньої фінансової допомоги", - йдеться в повідомленні.

Водночас ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою. "Режим керованої гнучкості забезпечує помірні двосторонні коливання обмінного курсу. Від’ємне сальдо інтервенцій НБУ в I кварталі суттєво знизилося, зокрема завдяки заходам з посилення валютного нагляду та припливу експортної виручки на тлі розширення поставок морським коридором", - додали в НБУ.

Учасники засідання також вказали на "збереження ризиків для валютного ринку, цінової та фінансової стабільності на прогнозному горизонті".

Яка зазначили в НБУ, з середини березня відбулися значні зрушення в питаннях надходження зовнішнього фінансування. Зокрема, в березні Україна отримала більше 9 млрд доларів від міжнародних партнерів, а у квітні - другий транш від ЄС обсягом 1,5 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

До того ж у США схвалили довгоочікуваний пакет військової та фінансової допомоги на поточний рік. "Як результат, ризик недоотримання зовнішнього фінансування у 2024 році суттєво знизився, і Україна може розраховувати на близько 38 млрд доларів від міжнародних партнерів. Це сприяє зниженню тиску на державні фінанси та посилює спроможність НБУ надалі підтримувати керовану ситуацію на валютному ринку", - йдеться в повідомленні.

Статьи по теме
Банки скоротили ввезення доларів та євро в Україну
Банки скоротили ввезення доларів та євро в Україну

Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України в березні 2024 року, становив 855 млн. доларів. Це на 25% менше, ніж у лютому 1,138 млрд. доларів.
26.04 — 403

Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме
Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме

Чому росте курс долара протягом останніх двох тижнів, як довго це триватиме, від чого і кого залежатить, та яких глибин сягне падіння гривні – в огляді фінансового редактора РБК-Україна Руслана Кисляка.  
24.04 — 363

В Україні частину доларів не приймуть в обмінниках і банках: що робити з пошкодженими купюрами
В Україні частину доларів не приймуть в обмінниках і банках: що робити з пошкодженими купюрами

Справжність купюр перевірятимуть за допомогою лічильників та детекторів валют.
21.04 — 600