Контракти.ua

248  —  20.04
Яким буде курс долара до кінця квітня
Яким буде курс долара до кінця квітня

В останню декаду квітня ситуація на валютному ринку залишатиметься в межах усталених трендів. Коливання курсу долара не перевищать 1,5-2,0%.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

Як зазначив банкір, за режиму "керованої гнучкості" відбуватимуться майже щоденні валютні зміни як в бік зростання, так і в бік зменшення курсів. Водночас будь-які зміни не виходитимуть за рамки правил ринку: адже майже повністю виключений різкий обвал або ж стрибок курсових показників. Як і раніше, Нацбанк займе активну позицію на безготівковому ринку, обсягами та частотою валютних інтервенцій направляючи курс у безпечні коридори.

За його словами, важливим також залишатиметься те, що міжбанк диктуватиме умови готівковому ринку, адже фінустанови в процесі курсоутворення покладатимуть саме на курсові показники безготівкового ринку.

Як і раніше, на валютному ринку збережеться різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку (залежно від валюти він може скласти в середньому до 0,5-0,7 грн), однак курсові коридори змін будуть майже однаковими, додав Лєсовий.

"Важливим у вказаний період також може стати поступова активізація готівкового ринку напередодні Великодня. Так з 26 квітня аж до 10 травня повільно зростатиме кількість валютних операцій, і порівняно з початком квітня, цей показник може збільшитися в середньому на 10-15%", - прогнозує банкір.

Він вважає, що у передсвятковий період громадяни найчастіше продають валюту, що відразу позначається на курсовій політиці: курси купівлі поступово знижуються. Цьогоріч очікується, курс купівлі (орієнтовно з 26 квітня по 10 травня) може знизитися до 2% від базового курсу (на момент початку періоду підвищеного попиту), що в грошах складе орієнтовно 0,5-0,8 грн.

Щодо основних показників ринку, то, як прогнозує Лєсовий, вони будуть такими:

  • Очікувані коридори валютних змін: валютні коридори: на міжбанку 39-40 грн/долар та 42-43,5 грн/євро, на готівковому ринку 39-40 грн/долар та 41-43,5 грн/євро.
  • Середні тижневі коливання курсів не перевищать 1,5-2% від понеділкового курсу.

"Таким чином, наприкінці квітня загальна ситуація на валютному ринку збережеться в наявних трендах: часті, але незначні валютні зміни не вплинуть на загальні показники ринку. Водночас на готівковому ринку можна очікувати певне пожвавлення через наближення Великодня. Однак будь-які зміни, що супроводжуватимуть наближення свята, слід вважати ситуативними, тимчасовими. Тобто такими, що не здатні зруйнувати доволі міцну систему валютних змін", - констатував Лєсовий.

Статьи по теме
Банки знизили ставки за депозитами для населення: скільки пропонують у гривні та у доларах
Банки знизили ставки за депозитами для населення: скільки пропонують у гривні та у доларах

У червні 2024 року середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у гривні для населення становили 10,8% річних, що на 0,2 в.п. нижче, ніж місяць тому.
14.07 — 522

Дохідність гривневих депозитів наближається до нуля не тільки через долар по 41 гривні
Дохідність гривневих депозитів наближається до нуля не тільки через долар по 41 гривні

Головних новин на фінансовому ринку дві: чергове й досить несподіване для експертів зниження облікової ставки НБУ з 13,5 до 13% річних і черговий стрибок курсу долара.
01.07 — 244

У НБУ пояснили зростання курсу долара останнім часом
У НБУ пояснили зростання курсу долара останнім часом

Відновлення міжнародної допомоги Україні у березні призвело до збільшення бюджетних видатків, що викликало зростання курсу долара.
06.05 — 410