Контракти.ua

610  —  18.04
Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом
Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом

Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію.

В новому законопроєкті про мобілізацію є кілька положень щодо мобілізації жінок. Зокрема, умови закону визначають, що жінки можуть піти на службу лише добровільно. Пише ТСН. 

Про це йдеться в тексті закону про мобілізацію.

Зазначається, що на військовий облік повинні стати деякі категорії жінок, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком (тобто від 18 до 60 років) і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти – здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

"Жінки, які мають спеціальність або професію, "споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України", та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком беруться на військовий облік, проте лише за їхнім добровільним бажанням", – йдеться в повідомленні.

Водночас у мирний час вони можуть бути прийняті на військову службу чи долучитися в добровільному порядку (за контрактом) на службу в резерві – це також залежить від самостійного вибору.

Нагадаємо, у вівторок, 16 квітня, президент України Володимир Зеленський підписав закон №10449 про мобілізацію.