Контракти.ua

322  —  16.04
Синоптик розповіла, чи варто чекати на аномальну спеку влітку
Синоптик розповіла, чи варто чекати на аномальну спеку влітку

Організація об'єднаних націй (ООН) попередила, що 2024 може стати спекотнішим ніж минулий. Але є вірогідність, що літо цього року в Україні, можливо, й не буде рекордно спекотним.

Про це розповіла УНІАН кандидат географічних наук, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух.

«І розрахунки, і експертні оцінки говорять про те, що у нас літо може бути спекотним. Але, якщо до цього йшлося про те, що воно може бути найспекотнішим, то зараз більш обережно йдеться про це. Можливо, що це літо і не виявиться найбільш спекотним. Хоча буде досить таки теплим», — розповіла метеоролог.

Така ситуація, за словами експертки, пов'язана з кількома чинниками. Вона пояснила, що на процеси такого великого масштабу, які впливають на циркуляцію атмосфери протягом тривалого періоду, впливає стан океанів.

«І одне з таких явищ, яке спостерігається в океані, - це південне коливання. Тобто в екваторіальних широтах Тихого океану у нас спостерігається «Ель-Ніньйо» і «Ла-Нінья» - підвищення або охолодження екваторіальних вод, які суттєво впливають потім на циркуляцію», - пояснила вона.

Зараз, за словами Віри Балабух, ці аномально високі температури, які, зокрема, спостерігаються і в Україні також, зумовлені додатною фазою «Ель-Ніньйо». Як правило, в роки «Ель-Ніньйо» і спостерігаються досить високі температури повітря в наших помірних широтах.

«Зараз ми бачимо, що фаза «Ель-Ніньйо» закінчується і дуже стрімко температура океану починає охолоджуватися. Тобто ми переходимо в нейтральну фазу і, можливо, завдяки цьому температура повітря може дещо знизитися», — пояснила метеоролог.

Але, за її словами, відіграє велику роль ще й інший фактор - природні чинники, які впливають на температуру повітря.

«Один з них – це сонячна радіація. Ви знаєте про ці цикли сонячні? 11-річні. То от зараз у нас спостерігається 25-й цикл сонячної радіації. І відповідно, до жовтня буде відзначатися максимальна активність. І от можливо, що цей чинник також вплине на те, що температура повітря влітку може бути вищою за норму», — підсумувала Віра Балабух.

Статьи по теме
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу
У неділю в низці областей України прогнозують короткочасний дощ і грозу

28 квітня у східних областях, а також Дніпропетровській, Запорізькій і Херсонській та Криму місцями пройде короткочасний дощ, очікують і грозу.
27.04 — 194