Контракти.ua

177  —  13.04
Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters
Світові лідери закликають республіканців допомогти Україні, але вони дивляться на Трампа, - Reuters

Безпрецедентна кількість іноземних офіційних осіб відвідала Вашингтон протягом останніх кількох місяців і звернулася до республіканців у Конгресі з проханням схвалити збільшення військової допомоги Україні. Але вони прислухаються до зовсім іншого голосу – колишнього президента та нинішнього кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на матеріал агентства Reuters.

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда у своєму виступі на засіданні Конгресу в четвер закликав американських законодавців подолати "сумнів у собі" щодо ролі країни на світовій арені, попередивши, що надії України "зруйнуються" без підтримки США.

Також агентство згадує візити до США з аналогічними меседжами прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, канцлера Німеччини Олафа Шольца, міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона.

Reuters відзначає незвичність цих візитів - зазвичай іноземні лідери уникають видимості впливу на законодавців США. Але аналітики кажуть, що ця незвичність відображає глибоке занепокоєння, особливо в Європі, щодо того, як довго Україна зможе протриматися без значної нової допомоги з боку Вашингтона.

"Європа дуже нервує з приводу Сполучених Штатів і нашої відданості НАТО, Україні та Європі загалом", — сказала Елізабет Хоффман, директор із питань Конгресу та уряду Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Трамп у п’ятницю, 12 квітня, мав зустрітися зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, що підігріває припущення про те, чи схвалить він голосування щодо запиту президента Джо Байдена про екстрену допомогу Україні наступного тижня.

Представник Республіканської партії Марджорі Тейлор Грін, вірна соратниця Трампа та противниця допомоги Україні, впевнена, що Трамп і Джонсон обговорять відповідний законопроект, але не висловила своєї думки. "Я думаю, що президент Трамп може представити свої погляди, і я не говорю від імені президента", — сказала вона.

США вже кілька місяців практично не надають Україні військової допомоги. Причиною є те, що Конгрес не ухвалив законопроєкт із відповідним фінансуванням.

У лютому Сенат США схвалив документ, яким пропонується виділити близько 60 млрд доларів на допомогу Україні. Але він "застряг" у Палаті представників.

Спікер Палати Майк Джонсон відмовляється виносити ініціативу на голосування. Він пропонує змінити деякі норми законопроєкту, зокрема, це стосується допомоги в кредит.

Статьи по теме
Міністр фінансів США: є низка варіантів конфіскації заморожених активів Росії
Міністр фінансів США: є низка варіантів конфіскації заморожених активів Росії

Прямий арешт російських активів, які знаходяться у країнах Заходу, є виправданим, але це лише один з можливих варіантів, оскільки заморожені кошти також можуть служити заставою для запозичень на ринку, щоб допомогти Україні.
27.04 — 190

Пентагон анонсував
Пентагон анонсував "Рамштайн" цього тижня в режимі відеоконференції

Зустріч представників оборонних відомств Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться 28 квітня у режимі відеоконференції.
23.04 — 173

США розглядають можливість направлення в Україну додаткових військових радників, — Politico
США розглядають можливість направлення в Україну додаткових військових радників, — Politico

США розглядають можливість відправки додаткових військових радників до посольства в Києві.
21.04 — 194