Контракти.ua

252  —  13.04
Посилення мобілізації підтримає ЗСУ, але наростити боєздатність може лише зброя Заходу, - ISW
Посилення мобілізації підтримає ЗСУ, але наростити боєздатність може лише зброя Заходу, - ISW

Ухвалення Верховною Радою закону про посилення відповідальності за ухиляння від мобілізації, підтримає здатність Збройних сил поновлювати існуючі бригади. Однак вирішальним фактором нарощування бойової міці армії, стануть матеріальні засоби країн Заходу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті нагадали, що 10 квітня Верховна Рада розглянула й ухвалила положення проекту закону про мобілізацію в рамках постійних зусиль, спрямованих на підвищення стійкості мобілізації у довгостроковій перспективі.

Зокрема, в Інституті звернули увагу на зміни до Кримінального кодексу, що посилюють покарання за ухилення від мобілізації та положення Закону, що дозволяють мобілізовувати засудженних.

"Зусилля України зі створення більш стійкого мобілізаційного апарату, підтримають здатність Збройних сил поновлювати та реконструювати існуючі та створювати нові підрозділи. Однак, за оцінками ISW, надані Заходом матеріальні засоби, залишаються найважливішим вирішальним фактором для здатності української армії відновлювати і нарощувати свою бойову міць", - йдеться у звіті ISW.

Закон про посилення мобілізації

25 грудня 2023 року Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Однак 11 січня документ було відкликано через низку зауважень. 30 січня до парламенту внесли оновлений законопроект, який уже пройшов перше читання.

Опісля чого Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув понад 4 тисячі поправок до законопроекту, які були подані нардепами. 9 квітня Комітет затвердив текст законопроекту про мобілізацію до другого читання.

Статьи по теме
ЗCУ ліквідовують російські системи ППО для підготовки прибуття F-16, - ISW
ЗCУ ліквідовують російські системи ППО для підготовки прибуття F-16, - ISW

Повітряні сили ЗСУ завдають ударів по ворожих системах ППО на тимчасово окупованій території України та в прикордонних районах Росії, щоб убезпечити прибуття та розміщення винищувачів F-16 влітку-восени цього року.
19.07 — 484

РФ не зможе виправдати удар по лікарні
РФ не зможе виправдати удар по лікарні "Охматдит", це воєнний злочин, - ISW

Росіяни розгорнули масштабну інформаційну операцію для виправдання ракетного удару по лікарні "Охматдит" у Києві. Однак це не допоможе їм уникнути відповідальності за воєнний злочин.
10.07 — 256

Орбан намагається представити себе миротворцем, але його зусилля марні, - ISW
Орбан намагається представити себе миротворцем, але його зусилля марні, - ISW

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, використав свій неоголошений візит до Києва 2 липня, щоб представити себе як миротворця після початку головування Угорщини в Раді Європейського Союзу, але зусилля Орбана навряд чи приведуть до міцного миру в Україні, вважають в Інституті вивчення війни (ISW).
04.07 — 491