Контракти.ua

287  —  26.03
"Кримський міст приречений": в СБУ повідомили деталі про дві влаштовані атаки

Після другої атаки по мосту влітку 2023 року він повноцінно не придатний для перевезення озброєння.

СБУ реалізувала 2022-2023 років дві унікальні і різні за задумом спецоперації, щоб підірвати Кримський міст із суші і з моря. Пише ТСН.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України у довідці про роботу за 2022-2024 роки.

У спецслужбі зазначили, що від початку повномасштабного вторгнення РФ зруйнували більшість міфів про Росію, зокрема і про Кримський міст.

Зокрема, СБУ реалізувала дві абсолютно унікальні і різні за задумом спецоперації, щоб підірвати міст із суші і з моря.

"Адже міст як логістична артерія для постачання ворогом зброї на південний фронт – це законна ціль України з точки зору норм міжнародного права, законів та звичаїв ведення війни", – звернули увагу у Службі безпеки.

Там зазначили, що обидві операції були успішними.

Атаки СБУ по Кримському мосту

Перша операція СБУ щодо Кримського мосту була проведена у жовтні 2022 року. Міст підірвали за допомогою фури з вибухівкою, захованою в рулони з целофановою плівкою. Йдеться про 21 т вибухівки у тротиловому еквіваленті. Цю операцію в СБУ готували понад пів року.

Вдруге Кримський міст атакували морські дрони СБУ у липні 2023 року. Відтоді він повноцінно не придатний для перевезення озброєння.

"Кримський міст – приречений, це незаконна побудова на території України. Тому йому тут не місце", – зазначив очільник СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо, у лютому Малюк повідомив, що СБУ двічі уразила Кримський міст від початку повномасштабної війни, і зараз він не функціонує належним чином: ворог не може переміщувати ним ні засоби ураження, ні іншу зброю.

Тоді ж начальник ГУР Міноборони України Кирило Буданов порадив цивільним на окупованому півострові не користуватися 2024 року Кримським мостом, натякнувши на атаку по ньому.