Контракти.ua

256  —  16.03
Що буде з курсом долара наступного тижня
Що буде з курсом долара наступного тижня

З 18 по 24 березня загальна ситуація на валютному ринку України не зазнає глобальних змін. Зміни курсів будуть частими, але не надто значними.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

За його словами, з одного боку ринок перебуватиме під впливом режиму "керованої гнучкості" (вільне курсоутворення на міжбанку за тактики регулятора на гасіння надмірного попиту через валютні інтервенції), а з іншого - цілком можливо, що поступово реалізовуватиметься тактика на максимальне зближення безготівкового і готівкових курсів валют.

"На перший погляд, на ринку відбуватиметься щоденний хаос зміни курсів, проте у глобальному значенні часті зміни не стануть перешкодою для нормального функціонування ринку і тим більше не нестимуть жодної загрози (часті різновекторні зміни будуть незначними). Натомість це якраз свідчитиме про нормальний стан ринку, де курсоутворення майже цілком залежить від рівня попиту", - сказав Лєсовий.

Крім того, за аналогією останніх кількох місяців, на готівковому ринку курсоутворення базуватиметься на курсових показниках міжбанку з додаванням комісії фінустанов, додав банкір.

Як зазначив експерт, також спостерігатиметься конкуренція курсів купівлі на готівковому ринку: різниця між курсами купівлі банків і обмінних пунктів складе 0,1-0,2 грн. Проте подальше зближення курсів міжбанку і готівкового ринку можливе лише в умовах превалювання пропозиції над попитом.

Щодо основних показників ринку, то вони будуть такими:

  • Коридори валютних змін: 38-39 грн/долар та 41-42,5 грн/євро (міжбанк), 38,5-39,5 грн/долар та 41-43 грн/євро (готівковий ринок);
  • Різниця між курсами купівлі та продажу у банках складе до 0,6 грн за долар, до 1 грн за євро, в обмінних пунктах - до 1 грн за долар, до 1,3 грн за євро.

"Загалом можна очікувати, що наступний тиждень (як і до кінця березня) не стане якимсь унікальним чи непередбачуваним: уже тривалий час валютний ринок живе в напівліберальній парадигмі, отже попри часті лайтові курсові зміни, вони все ж не зашкодять його загальній архітектурі", - констатував Лєсовий.

Статьи по теме
Банки скоротили ввезення доларів та євро в Україну
Банки скоротили ввезення доларів та євро в Україну

Обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України в березні 2024 року, становив 855 млн. доларів. Це на 25% менше, ніж у лютому 1,138 млрд. доларів.
вчера, 16:00 — 344

Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме
Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме

Чому росте курс долара протягом останніх двох тижнів, як довго це триватиме, від чого і кого залежатить, та яких глибин сягне падіння гривні – в огляді фінансового редактора РБК-Україна Руслана Кисляка.  
24.04 — 310

В Україні частину доларів не приймуть в обмінниках і банках: що робити з пошкодженими купюрами
В Україні частину доларів не приймуть в обмінниках і банках: що робити з пошкодженими купюрами

Справжність купюр перевірятимуть за допомогою лічильників та детекторів валют.
21.04 — 553