Контракти.ua

307  —  29.02
Стало відомо, хто буде займатись цивільними українцями, які потрапили у полон РФ
Стало відомо, хто буде займатись цивільними українцями, які потрапили у полон РФ

Координаційний штаб офіційно буде займатися цивільними особами, яких позбавили особистої свободи внаслідок збройної агресії РФ. Відповідне рішення затвердив Кабмін.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал уповноваженого Верховної ради з прав людини Дмитра Лубінця.

За його словами, Кабмін вніс зміни до постанови КМУ від 11.03.2022 N 257 "Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими".

Завдяки цьому вдалось уточнити повноваження Координаційного штабу стосовно питань поводження військовими та цивільними які перебувають у полоні держави-агресора а також особами, які зникли безвісти за особливих обставин.

Окрім цього було утворено президію Координаційного штабу, яка буде діяти у період між його засіданнями, та буде відповідальною за оперативне розв'язання актуальних питань.

До складу Координаційного штабу тепер входять представники ГУР, секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини, секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин та Мінветеранів.

Сьогодні також стало відомо, що Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка затверджує Положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими.

До бази даних інформаційної системи включать інформацію про:

  • оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора;
  • цивільних осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок збройної агресії;
  • осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України.

Обмін полоненими

Нагадаємо, останній обмін полоненими між Росією та Україною відбувся 8 лютого. У його ході на Батьківщину повернулося 100 українців.

Як повідомили у Координаційному штабі, з моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3135 українських захисників.

Статьи по теме
Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot нададуть партнери
Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot нададуть партнери

Україні потрібно більше систем ППО та ракет до них. Щодня росіяни завдають все нових і нових ракетних ударів по Україні, зокрема по її мирних мешканцях.
21.04 — 1839

Не Patriot. Стало відомо, чим збили російський Ту-22М3
Не Patriot. Стало відомо, чим збили російський Ту-22М3

Російський літак Ту-22М3 був збитий із зенітного ракетного комплексу С-200.
20.04 — 190

Стало відомо, коли і як Україна може знищити Кримський міст
Стало відомо, коли і як Україна може знищити Кримський міст

Зруйнувавши Кримський міст, Україна фактично почне зворотний відлік до моменту повернення півострова.
17.04 — 272