Контракти.ua

516  —  22.02
Хто вбив пілота РФ Кузьмінова і куди зникла його мати: приголомшливі подробиці
Хто вбив пілота РФ Кузьмінова і куди зникла його мати: приголомшливі подробиці

Зрозуміло було одразу: Росія, та й сам Путін такого ляпаса не пробачать.

Російського льотчика, який перейшов на бік України та пригнав вертоліт Мі-8 із купою секретних документів, жорстоко розстріляли в Іспанії. Здати його місцеперебування могла близька людина. Розвідка вже зробила заяву, до того ж спливли нові подробиці втечі Максима Кузьмінова від Путіна.

Всі подробиці розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Унікальна спецоперація розвідки

Це була унікальна спецоперація ГУР під назвою “Синиця”: українським розвідникам вдалося завербувати російського льотчика й переконати його перейти на бік правди. Ба більше, той не просто втік до України, а перегнав броньований вертоліт Мі-8 з екіпажем із трьох бійців усередині, зокрема його капітаном, обдурив усі радари, випадково “загубився” і приземлився вже десь у харківських полях.

Крім того, на українських розвідників всередині вертольота чекали ще сюрпризи.

Росія пробачити не змогла

Зрозуміло було одразу: Росія, та й сам Путін такого ляпаса не пробачать. Усі ризики розумів і сам Максим Кузьмінов, той самий російський пілот. Щоб перелетіти до України, він пів року спілкувався з ГУР через платформу “Хочу жити”. Йому і його батькам гарантували безпеку, рідних хлопця теж вивезли з Росії, це була ще одна спецоперація. Після перетину кордону пілотові зробили нові документи та виплатили обіцяну грошову винагороду в сумі 500 тисяч доларів.

І от уже як доларовий напівмільйонер, Максим Кузьмінов вирішує по безвізу поїхати з України до теплої Іспанії. Про це “Українській правді” розповіли джерела в розвідці: “Він же вирішив переїхати до Іспанії замість того, щоб бути тут”.

У головного розвідника України Кирила Буданова офіційно підтвердили загибель Кузьмінова, але деталей не повідомили: “Можемо підтвердити факт смерті”.

Кузьмінова застрелили?

Хлопця нібито знайшли в Іспанії застреленим. Миттєво новину підхопили і пропагандистські пабліки, і навіть опублікували відео з місця подій.

Версії рашистів

У рашистів свої версії, серед них: Кузьмінов приклався до алкоголю та заборонених речовин, і загалом його “прибрали українські спецслужби” — нічого нового, пропагандисти завжди співають одне й те саме. Зазначимо, що першим про загибель пілота повідомило проросійське італійське видання Corrispondente 19 лютого. Там зазначили, що Кузьмінова було вбито ще 13 лютого в іспанському місті Вільяхойоса, й додали, що його розстріляли.

Загалом у чоловіка нарахували 12 кульових поранень, після чого його нібито ще й переїхав автомобіль. Згодом вже іспанське видання ABC підтвердило загибель “українця” за документами. Там уточнили, що смерть 33-річного чоловіка настала близько 17:00 13 лютого. Але варто зазначити, що самому Кузьмінову було насправді 28 років.

Іспанські слідчі також знайшли спалений автомобіль у сусідньому місті Кампельйо, ймовірно, на ньому втікали кілери Кузьмінова. У ЗМІ наголосили, що перша гіпотеза щодо причини смерті чоловіка — зведення рахунків. Журналісти кажуть, що особу загиблого змогли підтвердити завдяки чиновникові Цивільної гвардії Іспанії, який розслідує цю справу. А одне з місцевих видань Eureka News взялося підтримувати легенду пропагандистів. Мовляв, знайшли сусідів Кузьмінова, які заявили, що той останнім часом нібито і справді мав проблеми з алкоголем та забороненими речовинами:

“Іноземець поводився неадекватно, часто кричав, вів п'яні балачки та розповідав багато історій про своє минуле й теперішнє життя”.

Хто останнім бачив Кузьмінова живим

Втім, згодом цей допис у соцмережі Х взагалі зник, тож є ймовірність, що новина була фейковою. А поки ж починають випливати нові деталі вбивства. Джерела в ГУР розповіли “Українській правді”, хто останнім міг бачити Кузьмінова живим: “З того, що знаємо: запросив свою колишню до себе — і знайшли застреленим”.

Росія обіцяла вбити пілота

Нагадаємо, що після переганяння вертольота на Росії Кузьмінова почали називати зрадником та обіцяли поквитатися, що, власне, і зробили. Директор служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін відреагував на смерть пілота, чим просто підтвердив здогадки, що “рильце Росії в пушку”: “Цей зрадник став моральним трупом, коли планував свій злочин”.