Контракти.ua

219  —  20.02
В Україні на 12,4% зросли кредити
В Україні на 12,4% зросли кредити

В банках України спостерігається стрімке зростання гривневого кредитування бізнесу.

Така тенденція зберігається за спостереженнями аналітиків Національного банку України вже два останні квартали поспіль. На розширення кредитування впливає зростання попиту та наявність можливостей для надання кредитних коштів, які є в резервах комерційного банківського сектору.

Найбільший темп зростання демонструє сектор малого і середнього бізнесу, який отримав темп зростання на рівні 12,4%. “Гривневе кредитування надалі триває переважно в межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”, – уточнює НБУ.

В цілому позики за пільговою програмою зросли на 34% за рік. Це в більшості випадків є кредити для мікропідприємництва та більшого бізнесу, що використовуються для сфери торгівлі та енергопостачання.

“Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля третій квартал поспіль збільшуються здебільшого завдяки активному картковому кредитуванню”, – вказує НБУ.

Експерти Національного банку вказують і на побічні стимули, які вплинули на зростання попиту у цьому сегменті кредитного фінансування. Зокрема, кредити за програмою “єОселя” теж вплинули на зростання попиту кредитування та певним чином “розігріли” кредитний сектор у цьому напрямку.

“Якість портфеля протягом року нормалізувалася, рівень дефолтів знижувався в усіх сегментах”, – дає позитивну і оптимістичну оцінку НБУ, щодо кредитування у бізнес-проєктах.

Статьи по теме
Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позики
Споживчі кредити. Що потрібно знати перед оформленням позики

Що варто знати про реальну вартість та умови надання споживчих кредитів банками і фінансовими компаніями, та що потрібно зробити, перш ніж оформляти подібні позики.  
вчера, 09:36 — 177

У першому кварталі частка непрацюючих кредитів скоротилася
У першому кварталі частка непрацюючих кредитів скоротилася

В Україні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 квітня 2024 року становить 36,1%.
02.05 — 122

НБУ відзвітував про прибуток за минулий рік: куди підуть кошти
НБУ відзвітував про прибуток за минулий рік: куди підуть кошти

За підсумками 2023 року прибуток до розподілу Національного банку становить 76,6 млрд гривень. Це менше, ніж рекордний прибуток за 2022 рік (91 млрд гривень).
27.04 — 211