Контракти.ua

673  —  20.02
Чи готувалася армія України до нападу РФ 2022 року: у Сухопутних військах вперше відповіли
Чи готувалася армія України до нападу РФ 2022 року: у Сухопутних військах вперше відповіли

У лютому 2022 року усі позиції на Донбасі були готові до відбиття атаки РФ, запевнив Павлюк.

Українська армія готувалася до відбиття повномасштабного російського нападу протягом п'яти місяців. Пише ТСН. 

Про це сказав генерал-лейтенант Олександр Павлюк, який на момент початку повномасштабної війни Росії з Україною очолював Операцію об'єднаних сил (ООС) на Донбасі, нині - командувач Сухопутних військ в інтерв'ю для Радіо Свобода.

"В Об’єднані сили я був призначений ще в липні 2021 року. Провівши аналіз, уже восени була дуже велика вірогідність, що буде повномасштабна війна. Про її масштаби було ще тяжко розуміти, але [те], що вона, як мінімум, захопить територію Луганської і Донецької області – це було очевидно. Тому що ми аналізували дії противника, його відповідні превентивні заходи, його розвідувальні функції, які виконували вони на території, вздовж всієї лінії зіткнення, вдовж кордону", - зазначив Павлюк.

Він додав, що від осені 2022 року командування ОСС стало до виконання певних дій із відбиття майбутньої агресії РФ. Уже у січні-лютому вони отримали підтвердження від розвідки.

"Розуміючи, що співвідношення сил і засобів було і буде не на нашу користь, але в нас все одно варіантів не було – ми повинні були вистояти, тому що за нами була вся Україна. Тому протягом п'яти місяців ми готувалися до відбиття повномасштабної агресії. Уже в січні-лютому ми отримували телеграми від Головного управління розвідки, в яких передбачалося, що такий варіант можливий", - розповів командувач Сухопутних військ.

Він запевнив, що у лютому 2022 року усі позиції на Донбасі були готові до зустрічі ворога.

"І на лютий місяць ми зробили максимально все, щоб гідно зустріти ворога: всі позиції були максимально посилені, прораховані всі можливі варіанти дій, переміщені всі резерви – ми два рази, як мінімум, проводили повномасштабне тренування, а локальних тренувань було проведено дуже багато. Це зіграло свою, можливо, вирішальну роль. Що в перший день, коли був завданий удар по всіх командних центрах, по всіх пунктах управління, по всіх місцях, де мали бути скупчення наших військ і склади – вони пройшли в порожнє місце", - сказав Павлюк.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти активізувалися по всій лінії фронту.