Контракти.ua

498  —  08.02
Близько 3 мільйонів українців працюють без офіційного оформлення
Близько 3 мільйонів українців працюють без офіційного оформлення

Тінізація ринку праці та високе оподаткування найманої праці призводить до того, що бажання роботодавця легалізувати свої працівників зникає. Близько 3 мільйонів осіб працюють без офіційного оформлення, а це понад 20% працездатного населення України.

Проте ситуацію можна змінити як на користь країни, так і на користь самих працівників, вважає Дмитро Олексієнко, віцепрезидент ICC Ukraine в аналітичній статті “Оподаткування, що стимулює економіку, існує. На жаль, не в Україні”.

“Багаті особи можуть використовувати різноманітні схеми для зменшення оподаткування. Наприклад, виплата дивідендів фізичній особі підприємством – платником податку на прибуток супроводжується нарахуванням і сплатою податку на доходи фізичних осіб у розмірі лише 5%. Інший приклад: дохід від усіх операцій з ОВДП, що отриманий фізичними особами, взагалі не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і з нього не сплачується військовий збір”, – описує поточний стан справ аналітик. Проте є чимало способів оздоровити поточну кризову ситуацію і змінити ставлення працедавців до оподаткування праці та тінізації зайнятості.

Впровадження прогресивної шкали оподаткування може стати одним із способів компенсувати зниження навантаження на фонд оплати праці. Якщо в країні запровадити збалансований рівень сплати податків і їх почнуть платити у значних обсягах найбагатші люди, це змінить ситуацію і змінить відношення до оподаткування в цілому.

“Адекватна сплата податків найбагатшими громадянами збільшує довіру до системи оподаткування. Питання оподаткування власників великого приватного капіталу мають розглядатися разом із компаніями, з якими вони пов'язані, щоб уникнути ухиляння від сплати податків через офшорні юрисдикції чи інші схеми”, – уточнює Дмитро Олексієнко.

Статьи по теме
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
25.04 — 203

Україна запропонує реструктуризувати борг на 20 млрд доларів – Reuters
Україна запропонує реструктуризувати борг на 20 млрд доларів – Reuters

Україна готова направити приватним власникам своїх облігацій план щодо реструктуризації свого боргу у 20 млрд доларів на початок травня.
22.04 — 190

Близько 62% пенсіонерів в Україні отримують до 5 тис. грн на місяць
Близько 62% пенсіонерів в Україні отримують до 5 тис. грн на місяць

Переважна більшість пенсіонерів в Україні отримують пенсії, розмір яких не перевищує 5000 грн на місяць.
22.04 — 203