Контракти.ua

219  —  06.02
Чи будуть дорожчати молокопродукти цього року
Чи будуть дорожчати молокопродукти цього року

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні постійно підвищуються ціни на продукти харчування.

За результатами моніторингу Асоціації виробників молока, який було проведено наприкінці січня 2024 року, ціни зросли на більшість молочних продуктів, які входять до споживчого кошику українців.

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі. За його словами, січень був неоднозначним в плані цінових змін на молочну продукцію на полицях супермаркетів. З одного боку, помітне незначне підвищення цін до 1% на такі молочні продукти, як кефір, сметана, йогурт в стаканах, вершкове масло «Селянське» виробництва «Люстдорф», сири Український та Голландський. Молоко пастеризоване жирністю 2,5%, сир Маасдам вітчизняного виробництва та йогурт питний навіть подешевшали.

З іншого боку, в січні виросли ціни на 4% і вище на вершкове масло інших вітчизняних брендів жирністю від 72,5% до 73%, на сир кисломолочний, на сири Гауда та Моцарелла порівняно до грудня.

За словами експерта, вірогідно подальше підвищення цін на кисломолочну продукцію, тверді та напівтверді сири, вершкове масло, оскільки проблема дефіциту молока-сировини в Україні нікуди не зникла.

«Незважаючи на те, що в 2023 році молочно-товарні ферми вийшли за обсягами надоїв на довоєнні рівні, їх потужності все одно не вистачає щоби компенсувати різке скорочення виробництва молока в господарствах населення. Крім того, виробляти молоко фермерам стало дорожче через зростання тарифів на електроенергію, паливо-мастильні матеріали, добрива, ветеринарні препарати, засоби захисту рослин, сільгосптехніку та комплектуючи. В 2023 році середньорічна ціна на молоко-сировину в Україні виросла на 14% порівняно до 2022 року, а молочні продукти в розрізі року в супермаркетах подорожчали на 10-15%», – підсумував він.

Статьи по теме
В Україні зростають ціни на цибулю
В Україні зростають ціни на цибулю

В Україні знову почали рости ціни на цибулю після тривалого "затишшя".
02.05 — 141

Стрімке зростання цін на цемент: основні загрози захоплення ірландцями будівельного ринку України
Стрімке зростання цін на цемент: основні загрози захоплення ірландцями будівельного ринку України

Ведення бойових дій на території України призвели до зростання цін на будівельні матеріали, включно з цементною продукцією. Фахівці галузі вважають, що зумовлено це недостатністю виробничих потужностей. Водночас погіршитися стан справ може в разі захоплення українського будівельного ринку. До прикладу, ірландська компанія CRH уже має плани на монополізацію, що може призвести до її збагачення на горі українських громадян.
22.04 — 2506

В Україні за місяць подорожчала низка молочних продуктів
В Україні за місяць подорожчала низка молочних продуктів

В Україні за січень 2024 року зросли ціни на сир кисломолочний, тверді та напівтверді сири, сметану, кефір та вершкове масло.
04.02 — 199