Експерти прогнозують зростання цін на макарони в Україні через блекаути, здорожчання борошна та дефіцит кадрів.
На тлі здорожчання борошна, блекаутів та кадрової нестачі макаронні вироби в Україні можуть здорожчати на 3–10%, попереджають експерти. Дехто радить українцям робити запаси продукції перед святами, але чи є реальні підстави для паніки? Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Про це йдеться в матеріалі Telegraf.
Протягом року ціни на макарони зросли лише на близько 10%, що на тлі загальної інфляції видається досить скромним.
“За останні 2–3 місяці ціна майже не змінювалася. Коливання на 1–2% — несуттєві”, — зазначив віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.
Торік різке здорожчання борошна сильно вплинуло на ціни, 2025-го ринок залишався стабільним.
Експерти називають три головні чинники:
Експерти сходяться на думці, що макарони здорожчають помірно.
“Переговори про підвищення ціни починаються, коли собівартість зростає на 3–4%, тоді піднімають ціну на 5%”, — пояснює Тараненко.
Раніше ми розповідали, які ціни на продукти прогнозуються перед Різдвом і Новим Роком.