Контракти.ua

280  —  02.02
Мобілізація посилюється: чоловікам може знадобитися дозвіл на отримання зарплати від військкомату та суду
Мобілізація посилюється: чоловікам може знадобитися дозвіл на отримання зарплати від військкомату та суду

Якщо чоловік порушує мобілізаційне законодавство, суд може заблокувати йому банківські рахунки.

Попри кулуарні твердження депутатів про вилучення однієї з найскандальніших норм нового законопроєкту про мобілізацію, пункт про блокування банківських рахунків і, відповідно, зарплат ухилянтів в оновленому документі залишився. Пише ТСН. 

Він прописаний окремо і має такий вигляд: "Провадження у справах за зверненням територіального центру комплектування та соціальної підтримки під час здійснення ним визначених законом повноважень здійснюється на підставі щодо: накладення арешту на кошти та інші цінності особи, що перебувають на рахунках і на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах – на строк до виконання такою особою вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом".

Іншими словами, якщо ця норма залишиться, то керівник військкомату може звернутися до суду із заявою про блокування рахунків ухилянта. Своєю чергою суд може заблокувати рахунки, а може відхилити таке прохання. На оскарження рішення законопроєктом пропонується лише 15 днів.

Юристи, які спеціалізуються на темі мобілізації зокрема, кажуть, що на їхню думку, ця норма все ж буде вилучена, тому що фактично позбавляє людину, яка легально працює, чесно зароблених засобів для існування.

"Це буде чітке зловживання. Як і коли можуть звертатися (військкомати до суду – Ред.)? Вони будуть звертатися до суду, не враховуючи презумпцію невинуватості. Наміри блокування рахунків – це посягання на твою приватну власність. Я вважаю, що деякі пункти про обмеження прав перетягнуть (у закон – Ред.), деякі трансформують, а норму про блокування – її не буде. Якщо ця норма залишиться, вона позбавляє людину засобів до існування", – каже в коментарі для ТСН.ua адвокат Роман Сімутін.

Коментуючи ситуацію, Роман Сімутін ставить запитання: "Який доказ подаватиметься до суду про те, що людина не з'явилась до ТЦК? А те, що людина не з'явилась – це буде потрібно довести".

До цього адвокат додає, що через норму про ймовірне блокування рахунків зараз прогнозується те, що військовозобов'язані можуть масово знімати свої депозити. Це своєю чергою може призвести до погіршення ситуації в банківській системі.

Джерела ТСН.ua у Верховній Раді кажуть, що парламентська більшість станом на сьогодні ще вивчає законопроєкт, тому ще не визначилася, чи буде голосувати за законопроєкт із нормою про блокування коштів, чи вимагатиме внести правку.

"Є думка прибрати цю норму.Найімовірніше, так і буде", – повідомив нам один із депутатів "Слуги народу".