Контракти.ua

276  —  25.01
Що буде з економікою України в найближчі три роки: прогноз НБУ
Що буде з економікою України в найближчі три роки: прогноз НБУ

Національний банк України (НБУ) прогнозує зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2024 році на 3,6%. Прогноз не зазнав змін у порівнянні з жовтнем минулого року.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube.

НБУ оцінює зростання ВВП України у 2023 році на рівні 5,7%.

За прогнозом НБУ, у 2025 році ВВП зросте на 5,8% (попередній прогноз - 6,0%). НБУ також очікує на зростання економіки України у 2026 році на рівні 4,5%.

Як зазначив Пишний економіка відновлювалася впродовж усього минулого року завдяки високій адаптивності бізнесу та населення до умов війни та м’якій фіскальній політиці, що підтримувалася масштабним міжнародним фінансуванням. У IV кварталі зростання реального ВВП перевищило очікування передусім за рахунок вищих врожаїв пізніх культур і розбудови альтернативних експортних шляхів. Це стало підставою і для поліпшення оцінки зростання реального ВВП загалом за 2023 рік - до 5,7%.

Попри війну, економічне зростання триватиме й надалі, сказав Пишний. НБУ прогнозує, що у 2024 році реальний ВВП зросте на 3,6% передусім завдяки збереженню високих бюджетних витрат на тлі очікуваних обсягів міжнародної допомоги на достатньому рівні. Проте темпи економічного зростання будуть нижчими, ніж минулого року, у зв’язку з очікуваним зменшенням врожаїв та посиленням диспропорцій на ринку праці в умовах війни.

За прогнозом НБУ, у 2025-2026 роках зростання економіки пришвидшиться до 4-6% на рік завдяки зниженню безпекових ризиків, що є основним припущенням прогнозу НБУ, поліпшенню споживчих та інвестиційних настроїв, упровадженню євроінтеграційних реформ.

"У післявоєнний час м’яка фіскальна політика й надалі підтримуватиме економіку, водночас дефіцит бюджету суттєво скоротиться завдяки зміцненню внутрішньої ресурсної бази", - додав він.

Статьи по теме
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні

Українські підприємства підвищують рівень оплати праці з метою утримання та залучення нового висококваліфікованого персоналу в умовах нестачі трудових ресурсів у країні.
вчера, 18:00 — 181

НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
25.04 — 207

Економіку України очікує уповільнення, - консенсус-прогноз
Економіку України очікує уповільнення, - консенсус-прогноз

За прогнозами експертів, зростання валового внутрішнього продукту України (ВВП) у 2024 році очікується на рівні 3,6%. Економіка уповільниться після зростання на 5,3% у 2023 році.
25.04 — 173