Контракти.ua

295  —  18.01
Декларацію з сімейним лікарем можна буде підписувати онлайн
Декларацію з сімейним лікарем можна буде підписувати онлайн

У 2024 році в Україні з'явиться можливість укласти декларацію з сімейним лікарем онлайн. Це один з кроків плану з цифровізації системи охорони здоров'я на поточний рік.

Про це у коментарі РБК-Україна розповіла Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифровізації.

Цього року українці отримають можливість підписувати декларації з сімейними лікарями дистанційно – онлайн. Це зможе зробити кожен охочий, уточнила заступниця міністра.

"Плануємо навесні цього року провести бета-тестування цієї функції: як зазвичай перед запуском великого проєкту, протестуємо його на меншій аудиторії. Подивимося, як це працюватиме. І далі будемо повноцінно виходити з запуском. Очікуємо, що це буде один із наших найбільших проєктів, бо потенційно нашими користувачами стануть понад 20 мільйонів пацієнтів", – пояснила Марія Карчевич.

Також до минулого року у сімейних лікарів були певні обмеження щодо можливості набору пацієнтів і укладення з ними декларацій – коли лікарі досягали лімітів за кількістю декларацій, то не могли взяти нових пацієнтів. Ці обмеження були зняті. В тому числі їх скасували у зв'язку з тим, що в Україні велика кількість внутрішньо переміщених людей, уточнили РБК-Україна у МОЗ.

Дані про пацієнта зберігатимуться в eHealth – екосистемі відносин усіх учасників цифрового медичного середовища держави. Вона охоплює усі електронні системи, реєстри та сервіси, які функціонують у сфері охорони здоров’я України, зокрема й ЕСОЗ.

"Зараз у пацієнтів проблем з можливостями вибору сімейного лікаря бути не має. А коли запрацює можливість укладення декларації з сімейним лікарем онлайн, це значно спростить і зробить процес вибору лікаря і сам процес підписання декларацій більш доступним", – відзначила Карчевич.

Статьи по теме
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році

У 2024 році перелік ліків, які можна придбати за електронним рецептом, розширили. Тому тепер українці матимуть доступ і до інших категорій препаратів.
30.12.23 — 414

В Україні нема дефіциту ліків
В Україні нема дефіциту ліків

Під час війни, яку розв'язала Росія, в інформаційному просторі часто поширюються фейки та пропаганда ворога. Нещодавно українці отримали на електронні скриньки листи про нібито дефіцит ліків в аптеках та закликом користуватися народними засобами. Листи надсилалися ніби-то від МОЗ.
22.11.23 — 341

Від яких хвороб діти можуть отримати ліки безоплатно
Від яких хвороб діти можуть отримати ліки безоплатно

Неповнолітні мають право отримати ліки проти багатьох хвороб безоплатно. Зокрема йдеться про онкологічні та інші рідкісні захворювання.
20.08.23 — 337