Контракти.ua

341  —  22.11.23
В Україні нема дефіциту ліків
В Україні нема дефіциту ліків

Під час війни, яку розв'язала Росія, в інформаційному просторі часто поширюються фейки та пропаганда ворога. Нещодавно українці отримали на електронні скриньки листи про нібито дефіцит ліків в аптеках та закликом користуватися народними засобами. Листи надсилалися ніби-то від МОЗ.

У пресслужбі Міністерства охорони здоров'я пояснили, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО.

Так, у повідомленнях, які нібито надходили від МОЗ зазначалося, що дефіцит ліків виник на тлі відмови України від лікарських засобів, вироблених на території РФ чи Білорусі, а також через ускладнену логістику.

У МОЗ підкреслили, що наразі в аптечних мережах немає дефіциту жодної групи препаратів.

«Пацієнти мають доступ до оригінальних та якісних генеричних лікарських засобів. Всі ліки постачаються до аптек як від українських, так і від іноземних фармкомпаній (звісно, за винятком країн-агресорів — Росії та Білорусі)», – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що у медзакладах також немає дефіциту ліків.

«У кожній лікарні сформовано резерв медикаментів, який необхідний для якісного та безоплатного лікування пацієнтів», – наголосили у МОЗ.

Також у МОЗ закликали українців використовувати ліки із доказовою ефективністю, попередньо проконсультувавшись з лікарем.

«Жодні «народні засоби» не замінять повноцінне лікування та недостатньо вивчені з точки зору безпеки та ефективності», – йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали українцям про те, що довіряти необхідно лише офіційним джерелам інформації.

«Про всі важливі зміни МОЗ повідомляє на офіційному сайті Міністерства, а також сторінках у фейсбук та телеграм», – резюмували у відомстві.

Статьи по теме
Декларацію з сімейним лікарем можна буде підписувати онлайн
Декларацію з сімейним лікарем можна буде підписувати онлайн

У 2024 році в Україні з'явиться можливість укласти декларацію з сімейним лікарем онлайн. Це один з кроків плану з цифровізації системи охорони здоров'я на поточний рік.
18.01 — 295

На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році

У 2024 році перелік ліків, які можна придбати за електронним рецептом, розширили. Тому тепер українці матимуть доступ і до інших категорій препаратів.
30.12.23 — 414

Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки
Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності».
24.11.23 — 378