Контракти.ua

993  —  06.01
Україна може отримати від США сотні ракет ATACMS, які планується утилізувати
Україна може отримати від США сотні ракет ATACMS, які планується утилізувати

Наші військові вже отримали частину з цих ракет під час першого передавання Україні ATACMS.

Україна може отримати ракети ATACMS, які США планують утилізувати. Йдеться про понад 1000 таких боєголовок. Їхній термін придатності вже спливає. Пише ТСН. 

Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” повідомив військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

За його словами, США можуть утілізувати ракети ATACMS старих типів – М39 і М39А. Їхній термін придатності вже добігає кінця. Йдеться про 1100 таких ракет.

“Але на їх утилізацію також потрібні гроші. І простіше передати ці ракети Україні та здійснити утилізацію на полі бою, вирішивши завдання, які наразі існують. Ці ракети могли б бути використані в широкому спектрі завдань. Такий аргумент уже висувається в інформаційному просторі. Обговорення в політичному середовищі буде на нашу користь”, – зауважив Валерій Рябих.

Він також додав, що наші військові вже отримали частину з цих ракет під час першого передавання Україні ATACMS – вони вже застосовувалися.

"Це ракети з можливістю завдавання ударів на відстані до 165 км. Вони оснащені потужною бойовою частиною майже в 900 кг. Не виникає сумнівів, що більша частина з них придатна. Звісно, що можливі різні ступені зносу ракет. Усе залежить від зарядів двигунів та умов зберігання. Американці знімають ці ракети у плановому порядку для того, щоб не дійти до краю, коли ракета може становити загрозу для тих, хто її застосовує. Фахівці мають визначати ступінь придатності", – додав Рябих.

Нагадаємо, що у США планують утилізувати сотні ракет M39 і M39A1 та установок ATACMS з різними радіусами дії та боєголовками.