Контракти.ua

326  —  22.12.23
У НБУ розповіли, скільки банків можуть закрити найближчим часом
У НБУ розповіли, скільки банків можуть закрити найближчим часом

НБУ провів оцінку стійкості для 20 найбільших банків, які сукупно мають понад 90% чистих активів сектору країни, і встановив потребу докапіталізації п’яти банків, два з них уже встигли підвищити достатність капіталу.

«За результатами оцінки стійкості лише для п’яти банків установлено вищий за мінімальний рівень нормативів достатності капіталу і тільки три з них мають ризики повністю втратити капітал на горизонті трьох років. Ці п’ять банків готуватимуть програми капіталізації та реструктуризації для досягнення достатності капіталу або її підтримання на встановленому рівні. Деякі з них уже мають достатність капіталу, вищу за встановлені за результатами оцінки стійкості підвищені нормативи», — йдеться у звіті НБУ про фінансову стабільність.

«Два з цих п’яти банків на сьогодні, по суті, ці вимоги виконали, а решті (трьом — ред.) банкам потрібно буде сформувати плани докапіталізації, з якими вони працюватимуть протягом наступних років», — доповнила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова під час презентації звіту.

Уточнюється, що цього року оцінку стійкості здійснювали тільки за базовим макроекономічним, але консервативним сценарієм: передбачалася реалізація кредитного ризику і зниження процентної маржі.

«З огляду на результати оцінки стійкості на початку наступного року, НБУ проаналізує доцільність і можливі терміни встановлення буфера консервації капіталу та буфера системної важливості. Після цього обмеження на розподіл капіталу та виплату дивідендів банками, які сформують ці буфери в повному обсязі, може бути послаблене», — зазначено у звіті.

Статьи по теме
У першому кварталі частка непрацюючих кредитів скоротилася
У першому кварталі частка непрацюючих кредитів скоротилася

В Україні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі станом на 1 квітня 2024 року становить 36,1%.
вчера, 11:59 — 122

ПриватБанк обязали уплатить в бюджет рекордную сумму дивидендов
ПриватБанк обязали уплатить в бюджет рекордную сумму дивидендов

Кабинет министров утвердил отчет государственного ПриватБанка, распределение чистой прибыли за 2023 год и размер годовых дивидендов.
01.05 — 256

Як працюватимуть банки на Великдень та травневі свята: графік НБУ
Як працюватимуть банки на Великдень та травневі свята: графік НБУ

На початку травня в Україні відзначають одразу три свята. Однак через війну додаткових вихідних не буде.
01.05 — 150