Контракти.ua

268  —  22.12.23
Понад 50% ФОПів негативно оцінюють роботу Гетманцева – опитування
Понад 50% ФОПів негативно оцінюють роботу Гетманцева – опитування

Фізичні особи-підприємці по-різному оцінюють діяльність державної влади України в різних сферах, пов’язаних з економікою. Водночас найбільш негативне ставлення з представників влади у малого і середнього бізнесу до народного депутата Данила Гетманцева.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на соціологічне опитування "Соціополіса".

Так, різниця позитивного і негативного ставлення до голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева -46,8%).

Негативно підприємці ставляться також до в. о. голови Державної митної служби України Сергія Звягінцева (-28,6%) та до в. о. голови Державної податкової служби України Тетяни Кірієнко (-20,5%).

Уу відповіді на запитання стосовно того, хто з представників "економічного блоку" державної влади своєю діяльністю найбільш негативно впливає на роботу та розвиток малого і середнього бізнесу в Україні, найбільша кількість респондентів також назвали Данила Гетманцева - 57,2% серед тих, хто визначився з відповіддю.

Також, згідно з результатами дослідження, приблизно кожний третій опитаний ФОП протягом минулих пів року стикався з якими-небудь необґрунтованими, на його(її) думку, обмеженнями чи перешкодами з боку держави у веденні ним(нею) підприємницької діяльності в якості фізичної особи - підприємця.

При цьому, 12,2% опитаних відповіли, що стикалися з такими обмеженнями і перешкодами з боку держави за минулих пів року значною мірою, а 21,7% опитаних стикалися з ними незначною мірою.

Найбільш поширеними серед таких обмежень і перешкод з боку держави стосовно ФОПів респонденти назвали податкові перевірки і необґрунтовані штрафи (їх назвали 38,0% респондентів з-поміж тих, хто стикався з обмеженнями і перешкодами з боку держави у веденні своєї діяльності як ФОПа) та надмірну забюрократизованість діяльності державних органів (35,6%).

Також згідно з результатами опитування, фізичні особи-підприємці в цілому досить неоднозначно оцінюють ряд ініціатив державної влади України, які стосуються діяльності малого і середнього бізнесу.

Зокрема, встановлення з 1 жовтня 2023 року обов’язкового використання усіма ФОПами другої - четвертої груп реєстраторів розрахункових операцій ("касових апаратів") оцінюють позитивно 37,1% опитаних ФОПів, а негативно –-56,8%. Скасування мораторію на проведення податкових перевірок оцінюють позитивно 33,7%, а негативно - 63,1% опитаних фізичних осіб - підприємців.

Ініціативу щодо запровадження в Україні польської моделі оподаткування ФОПів позитивно оцінюють лише 18,8% опитаних, а негативно - приблизно втричі більше (60,8%) опитаних.

Різко негативно оцінили опитані ФОПи ініціативу влади щодо підняття втричі акцизу на автогаз в найближчі місяці - позитивно сприйняли вказану ініціативу лише 10,7% респондентів, а негативно - 76,2% респондентів.

Статьи по теме
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році

Міністерство фінансів України у Facebook оприлюднило інформацію про фінансування бюджету у 2024 році.
27.04 — 291

В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні

Українські підприємства підвищують рівень оплати праці з метою утримання та залучення нового висококваліфікованого персоналу в умовах нестачі трудових ресурсів у країні.
26.04 — 211

НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
25.04 — 211