Контракти.ua

446  —  09.12.23
Що буде з цінами на бензин, дизель та автогаз: прогноз до кінця року
Що буде з цінами на бензин, дизель та автогаз: прогноз до кінця року

Вартість нафтопродуктів в Україні почала знижуватися за падінням світових цін на нафту. Експерти прогнозують, що у грудні бензин та дизель подешевшають на 2-4 гривні, ціна зрідженого газу опуститься до 30 гривень за літр.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Нафта різко подешевшала, на черзі - бензин і газ. Якими будуть ціни на АЗС наприкінці року".

Нафта дешевшає вже сім тижнів поспіль і на 8 грудня вартість нафти марки Brent впала до 75 доларів за барель, при тому, що до кінця вересня ціни на нафту сягнули 95 доларів. Таке падіння цін говорить, що трейдери побоюються зниження попиту, оскільки економічний спад набирає чинності.

Як зазначив у коментарі РБК-Україна директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, ціни в Україні вже почали знижуватися, і ця тенденція збережеться найближчим часом. "Через поступове зниження цін на нафту, в Україні знижуються ціни (на паливо - ред.) в опті та в роздріб. За нашими оцінками у грудні бензин та дизпаливо можуть подешевшати на 3 грн/л", - зазначив експерт.

Ще більше падіння очікується зі зрідженого газу, який подорожчав за листопад на 30%. "Трейдери знайшли необхідні обсяги (зрідженого газу - ред.) і вони почали надходити в країну. Очікуємо, що у грудні ціни на скраплений газ повернуться на позначки нижче 30 грн/л", - спрогнозував Куюн.

Схожий прогноз і у директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, який вважає, що середньозважені ціни бензину та дизпалива до кінця грудня знизяться з 54 до 50-52 гривень за літр, а зрідженого газу - з 36 до 28-30 гривень за літр.

Як довго зберігатиметься тенденція зниження ціни нафти, поки не ясно. Але у 2024 році на світовому ринку спостерігатиметься невеликий надлишок пропозиції нафти, навіть в умовах скорочення постачання ОПЕК+, зазначається у матеріалі.

Ціни на бензин, дизель та автогаз

Роздрібні ціни на бензин, дизельне паливо в Україні знизилися за листопад. Автогаз подорожчав на третину.

За даними Консалтингової групи А-95, середні роздрібні ціни 30 листопада на бензин А-95 становлять 54,36 гривень за літр (-1,20 гривень за місяць), на дизельне паливо 54,30 гривень за літр (-1, 39 гривень) на автогаз 36,66 гривень за літр (+8,60 гривень).

Статьи по теме
Що буде з цінами на бензин та дизель в Україні: прогноз до кінця року
Що буде з цінами на бензин та дизель в Україні: прогноз до кінця року

Зниження цін на нафту та нафтопродукти на світовому ринку призвело до того, що вартість дизельного пального та бензину в Україні буде падати. На відміну від автогазу блокада польського кордону на ціну цих видів палива не вплинула.
22.11.23 — 1378

Що буде з цінами на бензин в Україні: прогноз до кінця року
Що буде з цінами на бензин в Україні: прогноз до кінця року

У поточному році пальне в Україні дорожчатиме через повернення податків на довоєнний рівень, проте надалі ціни стабілізуються.
06.05.23 — 603

Паливна криза: експерт сказав, що буде з цінами на бензин найближчим часом
Паливна криза: експерт сказав, що буде з цінами на бензин найближчим часом

Крапивко каже, що Україні не уникнути "цінових стрибків".
23.05.22 — 15253