Контракти.ua

620  —  05.12.23
Новий скандал у ЗСУ: командир обікрав своїх підлеглих і мало не спровокував смерть українців — всі подробиці
Новий скандал у ЗСУ: командир обікрав своїх підлеглих і мало не спровокував смерть українців — всі подробиці

Військовослужбовець відповідав за отримання та видавання дизельного пального, призначеного для потреб підрозділу.

Командир взводу одеської ППО обікрав своїх підлеглих. Через нього могли померти прості люди. Виявили махінації на мільйони і в інших військових частинах.

Детальніше про нові скандальні історії розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Командир обікрав підрозділ

Командир взводу одеської протиповітряної оборони обікрав свій підрозділ і тим самим поставив під загрозу життя одеситів, адже йдеться про ППО, яка захищає українське небо від ворожих шахедів і ракет. Як так сталося? Військовий був тим самим зв’язковим: отримував та розподіляв паливо по підрозділу, але натомість вкрав кілька десятків тон палива і непогано на цьому заробив.

“Військовослужбовець відповідав за отримання та видачу дизельного пального, призначеного для потреб підрозділу. Задля власної наживи він продав понад 20 тонн пального з 30 тонн, виділених військовим. Завдані державі збитки перевищили 1,4 млн гривень”, — йдеться у повідомленні ДБР.

ДБР вручило підозру, Міноборони заявило про інші махінації

Державне бюро розслідувань вже вручило командиру підозру. За продаж стратегічного палива військовому загрожує 8 років в'язниці. Але скандалів з керівниками куди більше. Днями про викриття махінації в одній із житомирських військових частин заявили в Міністерстві оборони України. Там фахівці під час перевірки виявили 28 кілограмів золота, 60 кілограмів срібла і 590 грамів металів платинової групи. І все це добро “забули” поставити на облік у частину.

“За ініціативи Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна спільно з Департаментом аудиту Міноборони, виявлено та недопущено втрати мікросхем з вмістом дорогоцінних металів у військовій частині на Житомирщині. Під час перевірки знайдено блоки з невідомим вмістом у двох гаражах на території військової частини. Після огляду зʼясувалось, що, згідно з паспортними даними, в блоках — орієнтовно 50 тонн необлікованих плат з вмістом дорогоцінних металів”, — повідомили в ДБР.

Крадіжка їжі у військових

Якби цього не виявили, то держава втратила б ще 65 мільйонів гривень. Та цікаві речі відбуваються і в сусідній для Житомирщини області — Київській. 27 листопада ДБР повідомило, що розкрило чергову масштабну схему крадіжки грошей у військових. Там посадовці однієї з військових частин на оборудках із харчами для ЗСУ поклали собі в кишеню на щонайменше 5 мільйонів гривень. А їжу військових продавали на базарах, в магазинах та по ресторанах.

Що буде з фігурантами?

Під час санкціонованих обшуків у фігурантів були вилучені значні суми готівки, цифри в ДБР не розголошують, втім посадовцям військової частини та одному з комерсантів правоохоронці вже вручили підозру відразу за кількома статтями: заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем та заволодіння військовим майном шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем. Тепер усім винним загрожує до 15 років в'язниці, а майно конфіскують.