Контракти.ua

291  —  04.12.23
Чи зростуть ціни на продукти через блокування кордонів
Чи зростуть ціни на продукти через блокування кордонів

На ранок неділі, 3 грудня, через страйк польських перевізників у Польщі в бік України чекають можливості перетину кордону понад 2,5 тисячі вантажних автомобілів.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі телемарафону пояснив, чи може привести ця ситуація до дефіциту продуктів та підвищення цін, пише УНІАН.

Він запевнив, що ситуація з блокадою не призведе до масової відсутності якихось харчів, оскільки більшість з них є вітчизняного виробництва.

Проте, за його словами, серед імпортних товарів, які традиційно були на прилавках магазинів, можуть бути перебої, зокрема, з поставкою продуктів морського походження, а також солі.

«Я більше вбачаю проблему, яка може виникнути з паливно-мастильними матеріалами. Тому що йде загальне зростання цін на нафту. Ви знаєте, що ми її багато імпортуємо, вона завозилась з території Польщі. Якщо там і надалі будуть відбуватись простої і ще й плюс зростання цін на нафту, то це призведе до її здорожчання всередині країни. Відповідно це потягне за собою здорожчання усього ланцюжка логістики. І ми будемо бачити, що всередині країни через фактори, яких фактично не повинно бути, частково зростуть ціни на продукти харчування. Принаймні може так відбутись», – сказав експерт.

До того ж, як зазначив експерт, зазвичай в кінці листопада та в грудні формуються контракти на поставку продуктів на наступний рік. Через те, що українські виробники наразі не мають змоги доставляти продукцію вчасно, контрагенти перезаключають договори з кимось іншим.

Статьи по теме
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році

Міністерство фінансів України у Facebook оприлюднило інформацію про фінансування бюджету у 2024 році.
27.04 — 295

В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні

Українські підприємства підвищують рівень оплати праці з метою утримання та залучення нового висококваліфікованого персоналу в умовах нестачі трудових ресурсів у країні.
26.04 — 211

НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
25.04 — 215