Контракти.ua

435  —  02.12.23
Яким може бути курс доллара до кінця року
Яким може бути курс доллара до кінця року

Наприкінці 2023 року очікується зростання курсу долара до гривні. Навіть у разі позитивного рішення щодо фінансової допомоги від США та ЄС курс не залишиться на місці на довгостроковий період.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав Антон Курінний, дилер департаменту глобальних ринків ОТП Банку.

Згідно з очікуваннями Мінекономіки, на кінець 2023 року курс може зрости до 38,6 грн/долар (пояснювальна записка до проекту держбюджету на 2024 рік). І це ймовірний сценарій.

"Щодо прогнозів: Мінфін бачив курс на рівні 40-41 грн/долар на кінець року. Але ринок побачив, що ці очікування Мінфіну ніяк не стосуються реальності та курсу НБУ. Курс на рівні 38,60 грн/долар трохи реальніший", - сказав Курінний.

Як зазначив банкір, НБУ почав давати зміцнюватись долару по 10 копійок на день останні пару днів. "Можливо, при зберіганні такої стратегії гнучкого курсу наприкінці року ми і доженемо прогноз очікування Мінекономіки та будемо десь у коридорі 38,00-38,50 грн/долар", - вважає він.

Наприкінці грудня в Україні традиційно збільшуються бюджетні витрати, які чинять тиск на гривню.

"Так, очікується тиск, і можливо був би розширений спред між готівкою та міжбанком, але НБУ вчасно зробив крок для стабілізації й дав можливість без обмежень продавати готівку через каси банків. Через це очікується звуження спреду між курсами готівкового та безготівкового ринків", - зазначив Курінний.

У грудні США та ЄС повинні ухвалити рішення щодо фінансової допомоги Україні наступного року. Також очікується транш МВФ. Затягування цих питань може вплинути на курсові очікування та зростання курсу долара в Україні.

"Ухвалення таких рішень заспокоїть населення, бізнес і регулятора, разом з Мінфіном та державою, але все одно не дасть гарантії, що гривня не ослабне. Адже імпорт сильно випереджає експорт, у тому числі військовий імпорт. Тож навіть при позитивній динаміці прийняття рішення ми очікуємо, що гривня буде трохи слабшати", - вважає банкір.

За його прогнозом, "у випадку негативного сценарію немає варіанту з утриманням курсу на місці на довгостроковий період".

Статьи по теме
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році
Мінфін назвав найбільших донорів України в 2024 році

Міністерство фінансів України у Facebook оприлюднило інформацію про фінансування бюджету у 2024 році.
27.04 — 295

В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні
В уряді назвали причини зростання зарплат в Україні

Українські підприємства підвищують рівень оплати праці з метою утримання та залучення нового висококваліфікованого персоналу в умовах нестачі трудових ресурсів у країні.
26.04 — 211

НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
25.04 — 215