Контракти.ua

337  —  16.11.23
Євросоюз може покарати Польщу за блокування кордону України
Євросоюз може покарати Польщу за блокування кордону України

Якщо польська влада не вирішить проблему блокування перевізниками прикордонних переходів з Україною, Європейська комісія може розпочати каральну процедуру проти Польщі.

Про це повідомляє кореспондент польського RMF FM у Брюсселі.

У Єврокомісії наголошують, що польська влада зобов'язана забезпечити потік товарів з України через так звані "коридори солідарності". Польська влада повинна за законодавством ЄС забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах, повідомив RMF FM речник Єврокомісії.

Дехто в ЄК вважає, що польська влада робить не все, щоб вирішити проблему і припинити протест польських перевізників, і Брюссель явно втрачає терпіння.

З неофіційних джерел RMF FM стало відомо, що у Єврокомісії розглядають питання про порушення польською владою регламенту ЄС щодо лібералізації торгівлі з Україною, дію якого нещодавно було продовжено до червня 2024 року. Наразі Єврокомісія має дослідити правові підстави для запуску каральної процедури.

Офіційно ЄК не хоче коментувати заходи, які вона може вжити проти польської влади, оскільки запевняє, що переговори з Польщею та Україною тривають.

Статьи по теме
ЗМІ дізнались, скільки втратить Україна за новим проектом безмитної торгівлі з ЄС
ЗМІ дізнались, скільки втратить Україна за новим проектом безмитної торгівлі з ЄС

В Раді ЄС оновили проект угоди, що передбачає подовження безмитної торгівлі з Україною. Зокрема, за попередніми оцінками, Київ загалом може втратити 331 млн євро у бюджеті.
27.03 — 287

Українські морські порти наростили експорт майже до довоєнного рівня
Українські морські порти наростили експорт майже до довоєнного рівня

За півроку роботи Чорноморського коридору, організованого Україною, з портів Великої Одеси 661 судно експортувало понад 20 млн тонн вантажів до 32 країн світу. З них 14,3 млн тонн - продукція українських аграріїв.
05.02 — 240

Єврокомісія пропонує продовжити
Єврокомісія пропонує продовжити "економічний безвіз" ще на рік, але зі змінами

Єврокомісія пропонує продовжити призупинення імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до Євросоюзу ще на рік, до літа 2025. Водночас вона хоче посилити захист сільськогосподарської продукції країн блоку, тож змінить правила.
31.01 — 337