Контракти.ua

284  —  05.02
Українські морські порти наростили експорт майже до довоєнного рівня
Українські морські порти наростили експорт майже до довоєнного рівня

За півроку роботи Чорноморського коридору, організованого Україною, з портів Великої Одеси 661 судно експортувало понад 20 млн тонн вантажів до 32 країн світу. З них 14,3 млн тонн - продукція українських аграріїв.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр транспортних стратегій.

Наразі порти очікують на підхід ще 104 суден, які мають вивезти ще понад 3 млн тонн вантажів.

Зазначається, що порти Великої Одеси нарощують перевалку вантажів: в січні було експортовано 6,3 млн тонн, що майже дорівнює довоєнному рівню.

Нагадаємо, станом на січень 2024 року через український коридор, від початку його функціонування у серпні 2023 року, було експортовано 18 млн тонн вантажів до 32 країн світу. З них 12,7 млн тонн - агропродукція.

Перша віце-прем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко заявляла, що у 2024 році очікується запуск морського страхування з боку держави, завдяки якому ставки значно знизяться.

Статьи по теме
ЗМІ дізнались, скільки втратить Україна за новим проектом безмитної торгівлі з ЄС
ЗМІ дізнались, скільки втратить Україна за новим проектом безмитної торгівлі з ЄС

В Раді ЄС оновили проект угоди, що передбачає подовження безмитної торгівлі з Україною. Зокрема, за попередніми оцінками, Київ загалом може втратити 331 млн євро у бюджеті.
27.03 — 333

Єврокомісія пропонує продовжити
Єврокомісія пропонує продовжити "економічний безвіз" ще на рік, але зі змінами

Єврокомісія пропонує продовжити призупинення імпортних мит і квот на український сільськогосподарський експорт до Євросоюзу ще на рік, до літа 2025. Водночас вона хоче посилити захист сільськогосподарської продукції країн блоку, тож змінить правила.
31.01 — 407

Які ціни на продукти в Україні будуть у 2024 році
Які ціни на продукти в Україні будуть у 2024 році

Значного підвищення вартості продуктів на початку року українцям чекати не варто. Проте надалі ціни зростатимуть через низку факторів, серед яких затрати на енергоресурси, сезонність та курс долара. Подорожчання торкнеться овочів, хоча в цій групі продуктів вже зараз є ціновий рекордсмен.
08.01 — 502