Контракти.ua

1179  —  03.11.23
Міністерство оборони розробило концепцію реформи ТЦК: що саме змінять
Міністерство оборони розробило концепцію реформи ТЦК: що саме змінять

Стало відомо про ключові зміни в роботі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Міністерство оборони розробило концепцію реформи ТЦК. Пише ТСН. 

Про це пише Forbes із посиланням на колишнього топпосадовця Міноборони.

За інформацією джерела, міністерство найняло бізнес-аналітиків у червні 2023 року, ще до скандалу з одеським військкомом. Фахівці мали створити концепцію реформи.

"Паралельно з ідеєю прийшла Мінцифри, яка хотіла розвʼязати свою задачу з мобілізацією операторів дронів для проєкту "Армія дронів", – повіомив ексчиновник.

Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в способі обліку військовозобов’язаних, попередньому відборі військових, оповіщенні, призові за мобілізацією та ще чотирьох складових.

Критерії оцінки:

  • захист прав і свобод у процесі мобілізації,
  • справедливість,
  • якість,
  • кількість та протидія корупції.

Зі зміною команди реформа тривала, сказав співробітник Міноборони на правах анонімності, який ознайомлений із темою, але не уповноважений коментувати її публічно.

У концепції реформи перераховуються проблеми із попереднім відбором військових – ручна обробка даних і формальні критерії.

Автори пропонують автоматизувати відбір та створити систему рекрутингу. Останнє передбачає вебпортал з вакансіями та цивільні рекрутингові агенції з підбору.

"Смарт-мобілізація, яку заявив Федоров, це його ідея рекрутингу для операторів-дронів", – сказав колишній топпосадовець із Міноборони.

Він додав, що реформа, яку веде Міноборони, "набагато комплексніша і ширша".

"Просто Міноборони гірше бігає з презентаціями", – додав він.

Раніше Мінцифри заявило, що працює над пілотним проєктом смарт-мобілізації – пілотним проєктом, який передбачає можливість військовозобов’язаного, який вступатиме до Сил безпеки і оборони обрати спеціальність, за якою він може доєднатися до лав армії.

Нагадаємо, скандальний ексвійськком Одеської області Євген Борисов, який наразі перебуває в СІЗО збирається доводити в апеляційному суді безпідставність свого арешту та вийти з-під варти.