Контракти.ua

318  —  31.10.23
Військовослужбовцям Литви заборонять виїжджати до Росії та Білорусі
Військовослужбовцям Литви заборонять виїжджати до Росії та Білорусі

Професійним військовим Литви планують заборонити виїжджати до країн, які становлять загрозу національній безпеці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на LRT.

Відповідну поправку до закону запропонував Сейму міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас. Зазначається, що згідно з документом, країни та території, куди професійним військовим заборонено в'їзд, затверджуватиме уряд.

Також буде визначено порядок винятків, коли за особистими обставинами військовому потрібно відвідати недружню країну, а також коли виїзд буде дозволений за умови заповнення спеціальної декларації.

"Служби розвідки і безпеки Росії та Білорусі ведуть активну розвідувальну діяльність щодо громадян Литви, які відвідують території цих країн. Поїздки литовських військовослужбовців до цих країн підвищують ймовірність і ризик вербування та інших ворожих дій щодо них" - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Посилення безпеки на кордоні з Білоруссю

Нещодавно Агентство цивільної авіації Латвії вирішило ввести великі обмеження повітряного простору поблизу кордону з Білоруссю. Вони почали діяти з 16 жовтня.

У серпні стало відомо, що Польща створить нову військову частину на кордоні з Білоруссю. Вона дислокуватиметься в місті Чарна-Білостоцьк, за 35 кілометрів від Білорусі.

Президент Латвії Едгар Рінкевичс говорив, що у випадках масового напливу мігрантів Латвія готова закрити кордон з Білоруссю і Росією.