Контракти.ua

276  —  26.10.23
Економіст пояснив, що буде з цінами на продукти 2024 року
Економіст пояснив, що буде з цінами на продукти 2024 року

Зростання цін буде набагато лагіднішим.

Україна повністю забезпечила себе продовольством на наступний рік, і це не буде впливати на формування цін. Натомість забезпечення належного експорту – важливий фактор.

Про це в ефірі телемарафону сказав економіст Олег Пендзин. Пише ТСН. 

Що впливатиме на ціни

За словами Пендзина, на формування цін впливати передовсім те, чи зможе держава повністю забезпечити нормальний експорт. Якщо цього досягти не вдасться, то всередині країни ціни будуть однозначно дешевші, ніж на зовнішньому ринку.

"В принципі, для внутрішнього споживача це буде навіть краще, але для аграрія – він не зможе зібрати по грошах те, що він планує, і, як наслідок, вже наступного року він знову посіє менше", – каже економіст.

Крім того, цього року ми зібрали дуже багато овочів. Так, очікується, що динаміка зростання цін буде набагато комфортнішою, ніж була минулого року.

Водночас, на думку Пендзина, варто очікувати здорожчання яєць через зростання цін на комбікорм для птахів, але "карколомного" стрибка не буде.

"Так само у нас із борщовою групою. Посадили багато цибулі, посадили багато моркви. Точно не буде такого шаленого зростання цін, як було торік. Тобто все буде набагато лагідніше", – запевняє економіст Олег Пендзин.

Нагадаємо, стало відомо, що буде з цінами на продукти до кінця 2023 року. Так, практично всі групи продуктів здорожчають, однак певні категорії все ж, навпаки, можуть здешевшати. На ціни впливають інфляція, ситуація з урожаєм і ситуація на фронті.

Статьи по теме
Масова мобілізація в Україні неможлива: економіст пояснив чому
Масова мобілізація в Україні неможлива: економіст пояснив чому

Немає ресурсу для того, щоб мобілізувати 500 тисяч осіб.
10.02 — 307