Контракти.ua

620  —  20.10.23
Україні може не вистачити газу на зиму
Україні може не вистачити газу на зиму

Оцінки витрачання газу на цю зиму, на думку НАК Нафтогаз, дорівнюватимуть торішнім — приблизно 14,7 млрд кубометрів. Для забезпечення мінімально потрібного обсягу з середини квітня слід було накопичити п'ять із гаком мільярдів кубометрів.

На сьогодні (за розрахунками) у сховищах перебуває 16 млрд кубометрів, що більше за потрібні 14,7 млрд. Але 2,4 млрд кубометрів із них — газ іноземних трейдерів, його Україні не продаватимуть. Про це пише ZN.UA.

Наші внутрішні ціни для населення були нижчими за європейські навіть під час літніх «знижок». Тож цей газ напевно взимку вивезуть назад у Європу.

Крім цього, в українських сховищах лежить до півтора мільярда кубометрів газу приватного українського видобутку (зокрема газ Оператора газотранспортної системи, не необхідний для її роботи, — поставляти його населенню оператор не зобов'язаний, а його можлива реквізиція не додасть шансів вітчизняному газовидобутку).

Ще близько 4,1 млрд кубометрів становить так званий активний газ довгострокового зберігання. Фактично буферний. Підняти його в принципі можна, але за всю історію ніхто цього не робив, і як це позначиться на самих підземних сховищах, теж ніхто не знає.

Озвучені цифри, що електроенергетика (у тому числі й міські ТЕЦ) витратить за сезон дві-три мільярди кубометрівв, занадто оптимістичні. Якщо ж зима буде холоднішою, що ймовірно, — тим більше. Особливо з урахуванням того, що державне «Центренерго» звично провалило накопичення вугілля і напевно взимку палитиме газу набагато більше, ніж планує НАК Нафтогаз.

А значить, за грубими прикидками, нам потрібно забезпечити півтора-два мільярди кубометрів газу вітчизняного видобутку (як державного, так і приватного).

Статьи по теме
"Нафтогаз" встановив ціну на газ для населення ще на рік: скільки потрібно платити

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" продовжила дію тарифного плану "Фіксований" ще на рік, до 30 квітня 2025 року. Кубометр газу коштуватиме 7,96 гривень (з ПДВ).
25.04 — 168

Ціни на газ у Європі зросли після удару Росії по сховищам в Україні
Ціни на газ у Європі зросли після удару Росії по сховищам в Україні

Росія атакувала два українські підземні сховища газу в Україні, створивши нову загрозу енергетичній інфраструктурі країни та безпеці поставок. Європейські ф'ючерси на газ зросли на 5,5% до 28,5 євро за мегават-годину (близько 320 доларів за тисячу кубометрів).
12.04 — 177

Україна запевняє газових трейдерів у безпеці сховищ після удару ракети, - Bloomberg
Україна запевняє газових трейдерів у безпеці сховищ після удару ракети, - Bloomberg

Україна прагне переконати європейських торговців природним газом у тому, що зберігати паливо у величезних підземних сховищах країни, як і раніше, безпечно після російського ракетного удару.
27.03 — 240