Контракти.ua

439  —  10.10.23
Як дізнатися про великий борг перед банком
Як дізнатися про великий борг перед банком

Національний банк України запровадив онлайн-сервіс з надання інформації з власного Кредитного реєстру. Фізичні особи зможуть отримати дані про свої кредити в банках у розмірі від 100 мінімальних заробітних плат (зараз - 670 тис. гривень).

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Сервіс доступний за посиланням на сайті НБУ банку України у форматі 24/7.

Для отримання сервісу користувач має авторизуватися за допомогою Cистеми BankID НБУ, тобто мати рахунок в одному з банків-учасників системи.

У відповідь на онлайн-запит користувач отримає актуальну на момент подання запиту інформацію з Кредитного реєстру НБУ.

Зокрема, про:

  • суму заборгованості та стан виконання зобов'язань;
  • найменування банку-кредитора та дату надання ним інформації до Кредитного реєстру НБУ.

Звіт може бути сформований та збережений у файл у форматі pdf.

У Кредитному реєстрі НБУ доступна інформація про кредити в банках України, в тому числі тих, що перебувають у стадії ліквідації.

Звіт з Кредитного реєстру НБУ не є офіційним документом, водночас ця інформація дає змогу контролювати свої фінанси та за потреби уточнювати дані, звернувшись до банку-кредитора.

Учасники Кредитного реєстру НБУ - банки та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб - оновлюють інформацію щомісяця станом на перше число. Дата останнього оновлення зазначається безпосередньо у сформованому користувачем звіті

За допомогою веб-ресурсу Кредитного реєстру НБУ користувач також може отримати інформацію з Реєстру запитів/заяв, які були оброблені згідно з його даними в Кредитному реєстрі НБУ.

Нагадаємо, НБУ у 2018 році створив централізований Кредитний реєстр, в якому накопичується інформація про кредитні операції позичальників із заборгованістю понад 100 мінімальних заробітних плат перед одним банком.

Передавання банками до Кредитного реєстру інформації про боржників – фізичних осіб здійснюється відповідно до законодавства, зокрема вимог закону "Про захист персональних даних".

Позичальники, стосовно яких передані дані до Кредитного реєстру, мають право отримувати з цього реєстру інформацію про себе і в разі незгоди з її змістом вимагати її коригування відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність".

За даними НБУ, станом на серпень 2023 року банки України видали громадянам кредитів на суму 215 млрд гривень. Середня ставка за новими кредитами в серпні становила 34,7% річних.

Статьи по теме
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв

Шахраї вигадали нову схему обману українців. Вони нібито обіцяють фінансову допомогу від міжнародних організацій чи уряду України, але насправді це не так.
16.09 — 264

В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
09.09 — 164