Контракти.ua

463  —  02.10.23
Які умови Індія та Китай висувають Кремлю щодо нафти: експерт про безвихідь росіян
Які умови Індія та Китай висувають Кремлю щодо нафти: експерт про безвихідь росіян

Росія, як продавець нафти, більше не диктує умови своїм покупцям, зараз усе відбувається саме навпаки.

Через санкції продаж російської нафти до країн світу суттєво впав. Найбільшими покупцями нафтопродуктів країни-агресорки є Індія та Китай. Однак Росія змушена грати за їхніми правилами. Пише ТСН. 

Детальніше про проблеми Росії на ринку "24 Каналу" розповів експерт з питань нафти й газу Михайло Крутихін.

Як Китай та Індія встановлюють свої правила гри

Головними покупцями російської нафти є Індія та Китай. Однак навіть з цими країнами не все так просто – вони фактично диктують свої умови Росії. Наприклад, в Індії ще від 1 вересня офіційно оголосили, що не орієнтуватимуться на російську нафту, бо їм необхідна нафта з інших країн.

Зокрема й тому, що один сорт нафти – це фактично ніщо для нафтопереробної галузі. До Індії надходять 42 її сорти.

Для Росії проблемою є й розрахунок в індійських рупіях, тому що накопичувати цю валюту просто невигідно. Тож Індія протягом останніх двох місяців скорочує закупівлю російської нафти, збільшуючи натомість із країн Перської затоки.

“А ось Китаю вже нікуди далі диктувати свої умови, бо він уже давно все Росії продиктував. Основна частина нафти, яка потрапляє з Росії до Китаю, йде не морем, а нафтопроводом ССТО (Східний Сибір – Тихий океан). Частка нафти, яку отримує Китай, йде за спеціальними цінами”, – зауважив Михайло Крутихін.

Крім того, певна кількість російської нафти до 2029 року йтиме на погашення боргу, адже раніше Китай надав значну суму “Роснафті”. Що також цікаво, Пекін відмовився сплачувати повну суму за транспортування нафти. Перемовини щодо цього тривали довгий час, однак Китай залишився непорушним.

Фактично Росія скинула ціну на нафтопродукти просто тому, що Китай відмовлявся платити більше.

Раніше повідомлялося, що Росія, як і раніше, продає свої нафту й газ на зовнішньому ринку. Але страждає від зниження доходів, адже для того, щоб ці країни купували російську нафту, РФ надає їм величезні знижки.