Контракти.ua

763  —  25.09.23
Росія обходить обмеження цін G7 на більшу частину своєї нафти, - FT
Росія обходить обмеження цін G7 на більшу частину своєї нафти, - FT

Росії вдалося уникнути санкцій "Великої сімки" на більшу частину свого експорту нафти. Доходи Кремля від сировини зростають.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

Як зазначає видання, стійке зростання цін на сиру нафту з липня до більш ніж 95 доларів за барель у поєднанні зі зниженням знижки на власну нафту призведе до того, що доходи Кремля від нафти, ймовірно, 2023 року становитимуть як мінімум на 15 млрд доларів більше, ніж може бути.

Згідно з публікацією FT, в якій аналізуються дані про перевезення та страхування, у серпні майже 75% усіх морських поставок нафти з Росії здійснювалося без західної страховки, порівняно з приблизно 50% цієї весни.

Зростання означає, що Росія стає все більш майстерною в обході обмеження цін на нафту, встановленого країнами "Великої сімки", у 60 доларів за барель, що дозволяє їй продавати більше своєї нафти за цінами, близькими до цін міжнародного ринку, і завдає удару по спробам Заходу обмежити доходи Росії від продажу нафти, які становлять більшу частину бюджету Кремля після вторгнення в Україну.

Хоча російський нафтовий сектор, як і раніше, стикається з серйозними проблемами, включаючи заяви про нестачу внутрішнього ринку нафтопродуктів і загальне зниження обсягів експорту, цифри, як і раніше, дозволяють припустити, що до військового бюджету Володимира Путіна надходитиме більше доходів від нафти, підсумовує FT.

Механізм G7 дозволяє третім країнам купувати російське паливо, використовуючи західне страхування суден, якщо є докази, що покупка не перевищує ціновий ліміт 60 доларів за барель сирої нафти, 45 доларів за барель важкого палива і 100 доларів за барель легкого палива, такого як бензин і дизельне паливо.

Ідею було висунуто Вашингтоном, щоб скоротити доходи Москви на тлі її війни з Україною, уникаючи при цьому збоїв на ринку внаслідок заборони ЄС на російську нафту.

Статьи по теме
Російський експорт до Китаю скоротився через санкції США, — Bloomberg
Російський експорт до Китаю скоротився через санкції США, — Bloomberg

Російський експорт до Китаю впав на 16% у березні на тлі збільшення санкцій США щодо Пекіна. Таке зниження спостерігається вперше з середини 2022 року.
17.04 — 186

РФ і Китай продають нову мідь, замасковану під брухт, щоб обійти санкції, - Reuters
РФ і Китай продають нову мідь, замасковану під брухт, щоб обійти санкції, - Reuters

Російська мідна компанія (РМК) і китайські фірми ухиляються від податків і обходять наслідки західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.
16.04 — 219

Нафта дешевшає після невдалої спроби Ірану атакувати Ізраїль
Нафта дешевшає після невдалої спроби Ірану атакувати Ізраїль

Ціни на нафту впали, оскільки учасники ринку знизили премії за ризик після нападу Ірану на Ізраїль, який завдав обмежених збитків.
16.04 — 240