Контракти.ua

495  —  22.08.23
Що таке медичний канабіс та що пропонують легалізувати в Україні
Що таке медичний канабіс та що пропонують легалізувати в Україні

Тема легалізації медичного канабісу дуже жваво обговорювали останніми місяцями. Питання медичного канабісу періодично спливає в Верховній раді ще з 2019 року. Спочатку тема була настільки табуйованою, що це викликало нечуваний резонанс. Пізніше, коли пристрасті в суспільстві та серед можновладців трошки вляглись, МОЗ запустив проект закону, який мав легалізувати канабіс. Але результат вийшов не зовсім таким, як очікувалось.

Легалайз в світі: чи такий страшний той канабіс

Резонансні закони не вперше приймають в Раді. В 2020 легалізували гральний бізнес,  слоти Ельсолотс тощо. Але легалізація канабісу — це зовсім не про розваги. Адже між медичним та рекреаційним канабісом є велика різниця:

  • медичний канабіс потрібен для лікування різних розладів та станів;
  • рекреаційний канабіс застосовують для релаксації та розваги;
  • медичний канабіс застосовують виключно за призначенням та під наглядом медичних фахівців;
  • рекреаційний вживають просто за бажанням.

В українському парламенті мова йшла виключно про легалізацію медичного канабісу, статус якого вже давно визначений в багатьох країнах світу. А ось рекреаційний дозволений лише в деяких країнах, та в кількох штатах Америки. Першою країною, яка повністю дозволила використання для власних потреб став Уругвай. Також вільно вживати канабіс можна в Нідерландах. Завдяки цьому в країну пішов великий потік туристів.

В Україні збирались розглянути легалізацію вирощування медичних сортів, їх перероблення та вживання препаратів за призначенням лікаря. Ніякої мови про вільний продаж та вживання в рекреаційних цілях не йшлося. З усім тим в суспільстві виник резонанс саме з приводу вільного доступу до канабісу.

Що саме легалізували в Україні

Попередньо в проєкті закону передбачалась легалізація медичного канабісу, а також стимулювання сфери для його вирощування, переробки та виготовлення ліків. Це мало б відкрити широкий спектр в медичному застосуванні та стимулювати нову потужну галузь. Фермери б змогли вирощувати та переробляти фармацевтичну сировину рослинного походження, вчені б вивчали можливості медичного канабісу, а пацієнти та лікарі отримали б нові, сучасні та натуральні ліки.

Але в законопроєкті, який прийняли в Раді 7 червня мова йшла лише про:

  • Дозвіл імпортувати ліки імпортного походження;
  • дозвіл експортувати фарматичну сировину, вирощену в Україні.

Тобто можновладці дозволили фермерам вирощувати медичні сорти, але виключно для іноземних ринків. А вітчизняні лікарі та пацієнти отримали доступ до ліків, але тільки до імпортних. Замість того, щоб стимулювати економіку новими галузями, зокрема науковими розробками, фармацевтичними препаратами, депутати вкотре підкреслили аграрну роль України. Все, що дозволили — використовувати українські землі для вирощування сировини, яка в майбутньому поїде до інших країн. Там будуть зроблені ліки, які повернуться до України з націнками. Хто виграє від таких нововведень — поки питання.