Контракти.ua

439  —  08.08.23
"Історія нашаровується пластами, з усією їхньою складністю та неоднозначністю". Думка про Батьківщину-мати і не тільки

Олена Червоник: З цікавістю читаю дискусію з приводу Родини-матері. Як завжди дивуюся ось цьому праведному гніву з приводу "радянського мистецтва" – типу ідеологічно-забрудненого, а отже такого, що треба вичистити. По-перше, не існує якогось специфічно "радянського" мистецтва.

"Радянське", якщо цей прикметник розглядати як стилістичну ознаку – це тип модернізму. При чому радянський модернізм існував цілісно, від архітектурних об'єктів, до монументів, до вивісок на магазинах чи надписах на товарах споживання (і так далі, до безкінечності). Якщо ви цей модернізм хочете вичистити, то вам треба зруйнувати пів країни. В Києві – десь починаючи з корпусів Шевченка на ВДНХ, і так більшу частину міста, включно з мостами та самим Хрещатиком.

По-друге, "вичищати" та повертатися до начебто правильних, незабруднених, неспотворених джерел – це тип есенсіалізму, віра в якийсь начебто колись існуючий золотий вік, який згодом спотворили. Це таке виразна несучасна епістемологічна позиція людей, що проживають в парадигмі якогось (квазі)-релігійного фанатизму. Національний міф – це категорія віри, національна історія – аналітична категорія, в якій можна та треба досліджувати причинно-наслідкові зв'язки. З історії неможливо нічого "вичистити". Бо в історичній свідомості не існує жодного "золотого віку", до якого хотілося б повернутися. Історія нашаровується пластами, з усією їхньою складністю та неоднозначністю. Їх не просто не треба "вичищати", їх якраз треба зберігати з усією їхньою контраверсійністю – бо що ви будете аналізувати, щоб в майбутньому знов не потрапляти в пастку неконструктивних рішень та не вдаватися до тих самих помилок, якщо ви все "ідеологічно забарвлене" зруйнуєте в невротичному намаганні заховатися в мушлю "золотого віку", якого ніколи не було?

Автор: Олена Червоник, дослідниця історії сучасного мистецтва та фотографії, докторантка з історії мистецтва в Університеті Оксфорда

Статьи по теме
"Удари триватимуть, Київ залишать наостанок": експерт назвав сценарії атак путінської армії

Аналітик вважає, що росіяни зробили роботу над власними помилками і прицільно гатять по енергосистемі.
13.04 — 207

Щодо Цезаря Кунікова.
Щодо Цезаря Кунікова. "Люди, як кораблі". Про це – можна знімати художні фільми...

Єгор Чечеринда: БДК Цезар Львович Куніков знищений ГУР МО 14 лютого 2024-го року. Сам майор Червоної армії герой Союзу Куніков був смертельно поранений на Малій Землі біля Новоросійська та помер від ран в м.Геленджик – 14 лютого 1943-го.
14.02 — 381

Історія вбивства Степана Бандери: що відомо про кілера Сташинського і куди він зник
Історія вбивства Степана Бандери: що відомо про кілера Сташинського і куди він зник

Вбивця Степана Бандери і досі може бути живим.
16.10.23 — 663