Контракти.ua

498  —  30.06.23
Катастрофа батискафа біля "Титаніка": берегова охорона виявила рештки загиблих членів екіпажу
Катастрофа батискафа біля

Зібрані докази нададуть слідчим із кількох міжнародних юрисдикцій, щоб з'ясувати точну причину трагедії.

Берегова охорона США 28 червня 2023 року одержала уламки і докази, виявлені на морському дні на місці катастрофи з підводним апаратом "Титан", а також імовірні останки екіпажу.

Про це йдеться на сайті відомства. Пише ТСН. 

Повідомляють, що після консультацій із міжнародними партнерськими слідчими агентствами Морська рада з розслідування має намір доправити всі докази до Штатів, щоб продовжувати подальший аналіз.

Зазначається, що медичні працівники проведуть формальний аналіз передбачуваних людських решток, які були витягнуті з-під уламків на місці події.

Наразі розслідування катастрофи триває. Його здійснюють слідчі з кількох країн. Морська рада з розслідувань (MBI) продовжує шукати нові докази і опитувати свідків.

"Я вдячний за скоординовану міжнародну та міжвідомчу підтримку у вилученні та збереженні цих життєво важливих доказів на величезних відстанях і глибинах у морі", — заявив очільник MBI, капітан Джейсон Нойбауе.

Що відомо про катастрофу "Титану"

Підводний апарат OceanGate Expeditions зник о четвертій ранку 18 червня. На його борту перебували заможні пасажири, які заплатили по 250 тисяч доларів за квиток. Зниклий туристичний підводний човен востаннє подавав сигнал, коли перебував над пунктом призначення — "Титаніком".

23 червня Берегова охорона США оголосила, що всі пасажири загинули миттєво внаслідок вибуху, коли вони занурювалися в похмурі глибини океану для дослідження 111-річних руїн "Титаніка". Уламки, знайдені на глибині майже 12 500 футів, відповідають "катастрофічній втраті тиску в камері", що означає, що океанська вага розтрощила її після того, як "Титан" втратив зв'язок із надводним судном у неділю, 18 червня, пише видання.

22 червня повідомлялося, що батискаф перебуває в критичній ситуації через брак кисню, а пошукова операція здійснюється "на межі можливостей". Тоді повідомлялося, що кисень може закінчитися протягом доби.

Американський режисер Джеймс Кемерон, який зняв відомий фільм "Титанік", вражений схожістю в катастрофах лайнера, затонулого 1912 року після зіткнення з айсбергом, і трагедією батискафа "Титан", уламки якого вдалося виявити 22 червня.

Військово-морські сили США виявили "акустичну аномалію, схожу на вибух" лише за кілька годин після того, як "Титан" почав занурення в неділю.

Субмарина OceanGate – Титан – вміщує одного пілота та чотирьох людей, а запас кисню розрахований на 96 годин.

Довідка:

"Титанік" йшов із Саутгемптона (Англія) до Нью-Йорка, коли 14 квітня 1912 року під час перетину Атлантики зіткнувся з айсбергом. За підрахунками, в крижаних водах загинуло 1500 людей.

Від моменту аварії минуло понад 110 років і тільки зараз дайверам з компанії OceanGate Expeditions вдалося зняти унікальні кадри гігантського якоря, якірного ланцюга, одного з казанів та бронзові шпилі.

Учені вважають, що через регулярні занурення корпус корабля може бути повністю зруйнований вже за 40 років.