Контракти.ua

1117  —  19.06.23
Слідом за Києво-Печерською лаврою: в УПЦ МП можуть відібрати головну святиню Донеччини
Слідом за Києво-Печерською лаврою: в УПЦ МП можуть відібрати головну святиню Донеччини

Донецька ОВА планує переглянути договір з УПЦ МП щодо Святогірської лаври.

У Донецькій області хочуть переглянути договір з УПЦ Московського патріархату щодо безстрокового користування Святогірською лаврою. Пише ТСН. 

Про це заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в інтерв'ю "Укрінформу".

"Є з юридичної точки зору різниця в оформленні документів і права власності у Святогірській лаврі. Якщо порівнювати, наприклад, з Києво-Печерською лаврою, то за моєю інформацією, добровільно переходити священнослужителі Святогірської Лаври не збираються. Усі необхідні документи до Мінкульту і правоохоронних органів ми надали. Там за документами передача майнових комплексів, яка проходила, коли Донеччину ще очолював Янукович, була складним процесом. Але я як людина, яка добре розуміє законодавство, вважаю, що повинно все бути зроблено за законом, по честі і совісті. Цей церковний процес переходу тривалий, ним займаються. Ми в повній комунікації з профільним міністерством, і все, що необхідно, звичайно, ми дамо і будемо сприяти цьому", - зазначив він.

За словами Кириленка, від початку повномасштабної війни на Донеччині 78 храмів зазнали або повної руйнації, або часткової. З них 46 – Московського патріархату.

Нагадаємо, у Донецькій області 4 червня 2022 року сталася пожежа у Святогірській лаврі. Через обстріл армії РФ згорів Всехсвятський скит Святогірської лаври УПЦ МП – найбільший дерев'яний храм України.

Святогірська лавра неодноразово зазнавала російських ударів, у Святогірську загарбники РФ зруйнувала 80% інфраструктури і пошкодила 90% житла.