Контракти.ua

414  —  16.06.23
В Україні з липня злетять ціни на бензин, дизель та автогаз
В Україні з липня злетять ціни на бензин, дизель та автогаз

Після повернення акцизних ставок та ПДВ на довоєнний рівень з 1 липня 2023 року вартість автогазу, дизельного пального та бензину на АЗС суттєво зросте. Однак підвищення цін не буде миттєвим.

Про це в коментарі РБК-Україна сказав директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

"Якщо казати про бензин, то це буде близько 12 гривень. Якщо казати про дизель, то це буде близько 10. І якщо казати про скраплений газ, то це буде там близько там 5 гривень", - сказав він.

За його словами, подорожчання не буде одночасним і не буде однаковим за всіма мережами, через різний ланцюжок поставок та різну цінову політику.

"Тому в одних мережах може бути і 10 гривень (подорожчання бензину, - ред.), а в інших може бути і 15", - додав Рябцев.

Експерт зазначив, що здорожчення відбудеться обов’язково, якщо Рада не скасує або не перенесе підвищення акцизів та ПДВ.

"Ну, звісно ж, все перекладається на кінцевого споживача. У нас немає альтруїстів, які будуть з власної кишені залазити і звідти платити більше податків. Це буде перекладено на роздрібну ціну", - сказав він.

Рябцев нагадав, що у Верховній раді є декілька законопроектів про скасування підвищення ставок, перенесення та щодо введення інших ставок.

Він вважає, що депутати будуть ставити їх на голосування у ці два тижні, що залишилися до 1 липня, оскільки у Верховній раді немає згоди щодо підвищення акцизів та ПДВ. Експерт не виключив, що Рада зможе ухвалити відповідне рішення.

Статьи по теме
Мережі АЗС підвищили ціни на автогаз
Мережі АЗС підвищили ціни на автогаз

Літр скрапленого автогазу у мережах АЗС подорожчав у середньому на 11 копійок, до 26,88 гривні.
20.02 — 295

В Україні продовжує дешевшати паливо: актуальні ціни
В Україні продовжує дешевшати паливо: актуальні ціни

За тиждень з 5 по 12 січня в Україні знизились середні ціни на бензин А-95, дизельне пальне та автогаз.
12.01 — 399

Ціни на автогаз обвалилися на 30%
Ціни на автогаз обвалилися на 30%

Ціни на автомобільний газ в Україні суттєво знизилися після різкого подорожчання в жовтні-листопаді. Вартість буде знижуватися і надалі.
18.12.23 — 407