Контракти.ua

2853  —  09.06.23
На Україну чекає паливна криза: експерт попередив про загрозу вже невдовзі
На Україну чекає паливна криза: експерт попередив про загрозу вже невдовзі

Льоушкін також назвав "шкідництвом" повернення акцизу і ПДВ на пальне.

В Україні за тиждень настане паливна криза через дефіцит нафти, збільшення акцизу і ПДВ. Пише ТСН. 

Таку думку засновник української транспортної компанії Prime Group Дмитро Льоушкін висловив на своїй Facebook-сторінці.

Експерт пояснив, що у світі поменшало нафти через скорочення її видобутку, відповідно зросла вартість. Вже почали зростати і закупівельні ціни на паливно-мастильні матеріали.

Льоушкін прогнозує, що від 15 червня не буде сенсу продавати за поточними цінами паливні танкери в Ізмаїлі/Рені, а нові не встигнуть законтрактувати.

"Трейдери вважатимуть за краще посидіти на паркані, оскільки стрибок на ПДВ та акцизі ніякою маржою не перекрити. Піде зростання божевільне, зростання викличе ажіотаж. А ажіотаж – це мультиплікатор, кордони "стануть" через черги бензовозів. І до початку цього сценарію залишився тиждень", – йдеться у повідомленні засновника Prime Group.

Він зауважив, що аграрії зіштовхнуться з додатковими збитками через можливу паливну кризу. Їм доведеться возити врожай до Італії, віддаючи 30-40% його вартості за перевезення.

"Нам справді треба поставити на межу виживання останню ще адекватно працюючу галузь у країні? Невже ось прямо так хочеться повернути зараз ПДВ і акциз на паливо? Це шкідництво. У цей час треба підтримувати, а не добивати", – зазначив Льоушкін.

В Україні здорожчає пальне

Нагадаємо, в Україні від 1 липня повернеться акциз на пальне і розмір ПДВ знову буде на рівні, як до війни (зараз податок – 7%, а стане 20%).

Тож експерти прогнозують здорожчання пального в Україні. Так, директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн оцінює, що бензин здорожчає на 10-11 грн/л, дизельне пальне – на 7-8 грн/л, а скраплений газ – 3,5 грн.

Оцінки Куюна поділяє експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. За його словами, вартість пального на АЗС в Україні може досягти рівня цін квітня-травня 2022 року – коли на ринку був значний дефіцит.

Додамо, на думку Куюна, щоб уникнути такого здорожчання пального, в Україні треба реформувати систему оподаткування нафтопродуктів. За словами експерта, є цілком реальні варіанти пом’якшити зростання цін та паралельно забезпечити надходження збільшених податків до бюджету.