Контракти.ua

692  —  04.06.23
Що треба робити, щоб не втратити трудовий стаж при розрахунку пенсії
Що треба робити, щоб не втратити трудовий стаж при розрахунку пенсії

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплати. Для виходу на пенсію українці повинні мати певну кількість років трудового стажу. Будь-яка помилка в записах у трудовій книжці може негативно позначитися на сумі виплат, які отримує пенсіонер.

Видання «На пенсії» розповіло, як мають вестися записи у трудовій книжці, щоб не втратити трудовий стаж.

Пенсійний фонд України (ПФУ) може відмовити в зарахуванні певного періоду робочого стажу. Це відбувається, якщо сторінки трудової книжки заповнені з порушенням вимог.

Що потрібно зробити, щоб не втратити трудовий стаж:

  • Усі записи у трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого терміну, а в разі звільнення – у день звільнення.
  • Записи виконуються арабськими цифрами (число та місяць двозначними). Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу 5 січня 1993 року, у трудовій книжці записується “05.01.1993”.
  • Записи виконуються акуратно, кульковою ручкою, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і засвідчуються печаткою.

Якщо у ПФУ відмовили в зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, то у такому випадку необхідно звернутися до суду та визнати дії Фонду протиправними.

Також необхідно перевіряти не лише записи у паперових трудових книжках, але й в електронних. Якщо підприємство ще працює, то можна виправити помилки, а якщо – ліквідовано, то зробити це буде набагато складніше, доведеться звертатися до суду.

Статьи по теме
Пенсія в Україні: як самостійно розрахувати розмір виплат
Пенсія в Україні: як самостійно розрахувати розмір виплат

Потрібно лише зареєструвати особистий кабінет на вебпорталі ПФУ та внести свої дані.
09.04 — 232

Чи зміняться правила надання субсидії у березні
Чи зміняться правила надання субсидії у березні

Українці, які не мають достатньо коштів, щоб самостійно оплачувати комунальні послуги, можуть отримати житлову субсидію від держави.
04.03 — 303

Як дізнатися про призначення житлової субсидії
Як дізнатися про призначення житлової субсидії

Українці, які не можуть самостійно сплачувати комунальні послуги, можуть звернутися за призначенням субсидії від держави. Вона призначається на опалювальний та неопалювальний період. Для отримання субсидії треба відповідати певним критеріям.
24.01 — 211