Контракти.ua

996  —  27.04.23
Завершення війни з Росією можливе за однієї умови - військовий експерт
Завершення війни з Росією можливе за однієї умови - військовий експерт

За результатами конфлікту не повинно залишатися жодних територіальних спорів і претензій.

Війна Росії та України не завершиться доти, доки не будуть звільнені всі окуповані українські території включно з Кримом.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Коментуючи заяви українського керівництва "війна почалася Кримом і ним завершиться", експерт заявив:

"Сценарій такий - вихід там, де вхід. Росія почала проти нас повномасштабну агресію з того, що у 2014 році незаконно анексувала Крим... Говорити про те, що міжнародний збройний конфлікт припиняється, можна після того, коли немає жодних територіальних спорів і претензій. Допоки Росія окупує хоч якусь частину української території, доти не можна говорити про завершення війни".

Мусієнко зауважив, що Крим важливий для України з багатьох аспектів:

"Якщо Росія збереже окупацію, це завжди буде подразником і джерелом нестабільності в Чорному морі. Це завжди буде означати, що вони будуть придумувати і влаштовувати якісь заходи провокативного, агресивного, деструктивного характеру. Плюс для того, щоб деконструювати Російську імперію, зруйнувати агресивного монстра, нам потрібно позбавити Росію виходу до теплих морів - про це писав не один геополітик".

Експерт також нагадав, що деокупація півдня і Криму для України має ще й економічний потенціал.

"Доки ми позбавлені цього, ми втрачаємо величезні кошти і доходи бюджету. Це робота на майбутнє - стягувати з Росії компенсацію збитків, спричинених окупацією Криму і півдня", - заявив він.

Водночас Мусієнко визнав, що "робота з деокупації півдня і Криму може бути не такою простою, як здається".

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк висловив упевненість у тому, що Росія після поразок на полі бою буде змушена швидко залишити Крим.

Подоляк також спрогнозував конкретні терміни звільнення Криму - на його думку, українські війська зайдуть на півострів протягом пів року.

Начальник військової розвідки Кирило Буданов вважає, що вихід ЗСУ на кордони 1991 року цьогоріч – цілком реальне завдання, а фіналом вважатиметься звільнення Криму.

Буданов також повідомив, що у російських пропагандистів вже готова методичка про те, як пояснювати росіянам втрату Криму після приходу туди Збройних сил України.