Контракти.ua

392  —  24.04.23
Професії майбутнього: спеціаліст зі штучного інтелекту
Професії майбутнього: спеціаліст зі штучного інтелекту

Робота зі штучним інтелектом йде неймовірними темпами. Але його перспективи досі залишаються незрозумілими. Адже обговорення щодо безпеки глобального впровадження ШІ ще тривають.

Застосування штучного інтелекту в суспільстві стає дедалі ширшим. Недарма на усіх рівнях активно обговорюються можливі зміни, що неодмінно трапляться зі збільшенням сфер застосування штучного інтелекту. Саме цим питанням були стурбовані на міжнародній конференції в Давосі. То ж, чого чекати суспільству від розвитку нових технологій? Чи варто вже зараз орієнтуватися на майбутні зміни, чи краще віддати перевагу класичним професіям.

Як вплине вивчення штучного інтелекту на ринок праці

У світі проводиться безліч досліджень по впливу ШІ. Наприклад, Массачусетський університет спільно з компанією IBM з'ясували, що майже по 150 тис. вакансіях штучний інтелект вже потіснив людину. Роботодавці стали наймати менше спеціалістів через те, що програми здатні виконувати завдання набагато швидше та ефективніше. Загалом це професії, де багато рутинних дій.

Чим більш розвиненими стають алгоритми ШІ, тим активніше ними замінюють працю людей. Це стосується кур'єрів, секретарів, письменників, операторів та диспетчерів.

З розвитком прогресу області застосування штучного інтелекту можуть розповсюдитись на медицину, банківську сферу, програмування та інші. Вже зараз сучасні технології активно застосовуються в цих галузях.

Варто зазначити, що спеціальності, пов'язані зі спілкуванням (HR-спеціалісти, керівники, аналітики) стають дедалі більш популярними. Саме їх знання необхідні для навчання штучного інтелекту.

Можливості ШІ

ChatGPT, котрий став сенсацією серед новітніх розробок, довів, що можливості ШІ практично не мають кордонів. Програма самостійно пише доволі гарні тексти й навіть може скласти роман. Крім того, вона здатна підтримувати діалог та усвідомлено відповідати на питання. Поява інновації змусила перейматися не тільки авторів. Програмісти, що володіли найпопулярнішою професією, зіштовхнулися з міцною конкуренцію. Штучний інтелект без спеціаліста здатен написати будь-який код.

Винятковим здається застосування ШІ в медицині. Його робота з великими обсягами інформації вже стала звичною. А от роботи, що виконують операції на живих пацієнтах, змушують затамувати подих.

Система розумних будинків все частіше застосовується в суспільстві. А зараз створюють навіть розумні міста. І все це керується ШІ. Інститути штучного інтелекту вже готують спеціалістів, що будуть наглядати за системами. Адже люди ще досі не вірять, що робот здатен впоратися з тим, з чим не може людина.

Перспективи спеціальностей у штучному інтелекті

Робота зі штучним інтелектом йде неймовірними темпами. Але його перспективи досі залишаються незрозумілими. Адже обговорення щодо безпеки глобального впровадження ШІ ще тривають.

На цьому етапі можна розглядати поширення популярності спеціальностей в таких галузях, як машинне навчання, аналіз даних, програмне забезпечення. Саме тут будуть створюватися нові професії. Прогнозують, що в майбутньому підвищиться попит на фахівців у наступних галузях:

- інженер з машинного навчання;

- вчений-дослідник AI;

- менеджер проєктів ШІ;

- бізнес-аналітик;

- робототехнік;

- розробник алгоритмів, що допомагають програмам розуміти мову людей;

- спеціаліст по комп’ютерному зору.

Університети штучного інтелекту

Вищі навчальні заклади вже зараз піклуються про те, щоб запобігти дефіциту спеціалістів у майбутньому. Тому багато університетів створили факультети штучного інтелекту. Навчатися можна в будь-якій країні світу.

Якщо ви вирішили зв'язати своє майбутнє з технологіями штучного інтелекту, отримати зажадану та прибуткову професію, звертайтеся до фахівців нашої компанії Edusteps. Ми допоможемо обрати найкращий навчальний заклад. Наші спеціалісти візьмуть на себе підготовку документів, перемовини з адміністрацією ВНЗ, оформлення візових паперів тощо. Крім того, ми попіклуємося про дорогу та облаштування на місці. А це означає, що ви не матимете жодних проблем під час вступу та переїзду.

Статьи по теме
Почему качественные SEO тексты — залог успеха вашего сайта?
Почему качественные SEO тексты — залог успеха вашего сайта?

В современном мире, где конкуренция в интернете ежедневно растет, важно не просто создать сайт, а сделать его видимым и привлекательным для посетителей. Один из ключевых аспектов успешной онлайн-стратегии — это качественные SEO тексты. Давайте разберемся, почему они настолько важны и как их заказать.
12.09 — 333

Выбор первого MacBook: какую модель выбрать и на что обратить внимание?
Выбор первого MacBook: какую модель выбрать и на что обратить внимание?

Покупка первого MacBook — важное решение, которое требует внимания к деталям. Но с множеством доступных моделей, различиями в характеристиках и ценах выбрать подходящий ноутбук может быть непросто. В этой статье мы разберем, какой купить Макбук и на что обратить внимание при выборе.
09.09 — 414

Контекстна реклама для B2B: ефективний інструмент лідогенерації
Контекстна реклама для B2B: ефективний інструмент лідогенерації

Ринок B2B характеризується жорсткою конкуренцією та необхідністю залучення вузької, але дуже цінної аудиторії. Один із перевірених методів залучення потенційних клієнтів (лідогенерація) — контекстна реклама, зокрема пошукова реклама Google Ads.
06.09 — 396