Контракти.ua

6958  —  19.04.23
"Повна мобілізація" населення в Україні: що це таке та кого можуть призвати

В Україні триває загальна мобілізація.

Американське видання The Washington Post опублікувало дані "злитих" в Мережу засекречених матеріалів розвідки США. В одному з документів йдеться (їхня достовірність не була підтверджена — ред.), що патова ситуація у війні Росії проти України призведе до того, що Україна оголосить "повну мобілізацію" населення. Пише ТСН. 

Однак такого поняття в українському законодавстві не існує. Адвокатка Марина Бекало пояснила ТСН.ua, що таке "повна" мобілізація та кого можуть призвати у разі її посилення.

В Україні триває загальна мобілізація.

Американське видання The Washington Post опублікувало дані "злитих" в Мережу засекречених матеріалів розвідки США. В одному з документів йдеться (їхня достовірність не була підтверджена — ред.), що патова ситуація у війні Росії проти України призведе до того, що Україна оголосить "повну мобілізацію" населення.

Однак такого поняття в українському законодавстві не існує. Адвокатка Марина Бекало пояснила ТСН.ua, що таке "повна" мобілізація та кого можуть призвати у разі її посилення.

"Умовно "всіх" призивати під час мобілізації як не могли, так і не будуть, поки діє стаття 23 Закону про мобілізацію, яка містить вичерпний перелік категорії осіб, які не підлягають призову під час мобілізації", — зазначила адвокатка.

Серед них: багатодітні батьки, особи з інвалідністю, особи які мають батьків або батьків дружини/чоловіка зі статусом інваліда І або ІІ групи, студенти, викладачі, тимчасово непридатні тощо.

Під мобілізацію підпадають усі військовозобов’язані, які були визнані придатними до служби та не мають жодних підстав для відстрочення.

Кого можуть мобілізувати?

У разі посилення мобілізації можливо внести зміни до ст. 23 Закону про мобілізацію, звісно як і в будь-який інший закон, скоротивши підстави для надання відстрочення від призову під час мобілізації. Це компетенція Верховної Ради України.

"Поки що, наскільки мені відомо, жодних змін, законопроєктів, які б обмежувати або скорочували перелік категорій осіб, що не підлягають мобілізації, не передбачається найближчим часом", — зазначила ТСН.ua Марина Бекало.