Контракти.ua

2179  —  16.04.23
Чи зростатиме інтенсивність мобілізації в Україні
Чи зростатиме інтенсивність мобілізації в Україні

В Україні продовжується загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабну військову агресію РФ. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки.

Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий розповів виданню «Слово і діло», чи зростатиме інтенсивність мобілізації в Україні.

Експерт зазначив, що попередня хвиля мобілізації дала дуже багато людей.

«Зараз всіх їх потрібно забезпечити та нормально навчити. А ось далі все буде залежати від двох факторів. Фактор військовий: як піде наш давно очікуваний, умовний весняно-літній контрнаступ, тобто, за його результатами – якщо все піде за оптимістичним сценарієм, то вже великих хвиль мобілізації не буде» – пояснив він.

На думку Дикого, якщо на фронті щось піде не так, не виключається, що в підсумку влітку потрібна буде ще одна хвиля мобілізації.

Експерт додав, що є ще один фактор посилення мобілізації. Верховна Рада зараз вивчає законопроєкт, що дозволяє бійцям ЗСУ демобілізуватися через півтора року, якщо солдат воював проти російських окупантів.

Дикий зазначив, що якщо цей законопроєкт буде прийнято, то восени 2023 року нас чекає масова демобілізація та однозначно її потрібно буде превентивно компенсувати мобілізацією.

«І це буде, в такому випадку, дуже велика хвиля мобілізації, оскільки навесні минулого року пішло воювати дуже багато людей. І переважно у всіх з них восени, згідно з цим законопроєктом, закінчиться термін служби. Багато хто захоче демобілізуватися. Щоправда, інше питання – які перспективи схвалення у цього законопроєкту. Військове керівництво країни, як я розумію, буде категорично проти цього законопроєкту, і переконуватиме нардепів, щоб ті за нього не голосували. Оскільки військове керівництво країни зараз є авторитетом, я сумніваюся, що Рада проголосує за цей законопроєкт. Але якщо все ж проголосує – це автоматом підвищує ймовірність нової великої хвилі мобілізації» – резюмував експерт.

Статьи по теме
"Росія - колхоз": пропагандисти РФ образились на дівчину з Донецька, яка яскраво описала стан речей в країні

Дівчина начебто має громадянство РФ. Відвідавши Росію, вона заявила, що в Донецьку живуть найгарніші люди - українці.
вчера, 19:36 — 385

Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці
Україна збільшує випуск дронів дальньої дії. У WSJ розповіли подробиці

Українська промисловість нарощує виробництво далекобійних безпілотників, які мають допомогти ЗСУ обійти обмеження на використання зброї, отриманої від країн Заходу, для ударів територією РФ.
вчера, 15:17 — 211

Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги від США, - Білий дім
Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги від США, - Білий дім

Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги, про який раніше Сполучені Штати Америки оголосили в рамках відновленої програми військової підтримки.
вчера, 13:53 — 181