Контракти.ua

873  —  06.03.23
Кабмін призначив нового директора НАБУ
Кабмін призначив нового директора НАБУ

6 березня на позачерговому засіданні Кабмін призначив директором Національного антикорупційного бюро Семена Кривоноса.

Про це повідомляє ZN.ua.

Кандидатуру Кривоноса уряд підтримав одноголосно. Віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у голосуванні участі не брав, оскільки в нього виник конфлікт інтересів через «тісні ділові стосунки» з Кривоносом.

Семен Кривонос був керівником Державної інспекції архітектури та містобудування. При цьому, як пише експерт з питань містобудування Георгій Могильний, Кривонос, як голова контролюючого органу, чудово виконує всі забаганки ОП і забезпечує дах махінаціям при «Великому Будівництві» та інших піар-акціях влади. Прикладом є історія із будівництвом найбільших флагштоків.

«Справа в тім, що частина голів ОДА плювати хотіла на законність своїх дій при забезпеченні забаганок ОП за бюджетний кошт. А Кривонос вже після 15 вересня забезпечив легалізацію незаконного будівництва. Наприклад, у Хмельницьку флагшток нахабно всадили на території природно-заповідного фонду, не маючи документі на землю і не маючи можливість законно провернути цей треш», – зазначив Могильний.

Крім того, за словами експерта, Кривонос побудував схему «кришування» незаконного будівництва шляхом блокування проведення перевірок за зверненням громадян. Вказано, що ДІАМ викинув у смітник 96% всіх звернень, як необґрунтованих, а задовольнялись здебільшого лише звернення від народних депутатів зі «Слуги народу», різних держструктур та пересланих із ОП. Можливим це стало, тому що заявники звертались не в ДІАМ, а до президента Володимира Зеленського.

У 2016 році він став переможцем конкурсу на керівника Одеського територіального осередку НАБУ. Проте швидко відмовився від посади, коли журналісти «Слідство.Інфо» виявили, що його статки не відповідають доходам. Зокрема Кривонос не задекларував квартиру в Києві вартістю 3 млн грн, швиденько переписавши її на матір. У тестуванні на знання законодавства набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок набрав 224 бали.

Крім того, дружина Кривоноса купила за 24,3 тисячі гривень право вимоги за кредитним договором на 26,9 мільйона. Новопризначений очільник НАБУ розповів історію заборгованості на будинок. Однак, він не пояснив, можна було викупити такий великий борг за таку низьку суму. Комісія з відбору директора НАБУ не поставила Кривоносу жодних уточнювальних питань з цього приводу.

Водночас Семен Кривонос не приховує свого товаришування з заступником голови офісу президента Олексієм Кулебою. Дружина нового директора НАБУ керувала відділом забезпечення Кулеби, коли він був першим заступником голови Київської міської держадміністрації. Сам Кулеба, за словами міського голови Віталія Кличка, потрапив у столичну владу завдяки тому ж керівнику ОПУ Андрію Єрмаку.

При цьому Кривонос запевняв, що ніхто з високопоставлених політиків, в тому числі й з ОПУ, нібито не зможе вплинути на його рішення.

Також Кривонос має зв'язки з колишнім бізнес-партнером Кулеби по ТОВ «Аспер Естейт» Тимуром Ткаченком. В декларації за 2018 рік Ткаченко вказував що користується квартирою дружини Кривоноса в Києві. Крім того, у деклараціях нового очільника НАБУ вказано, що з 2018 року він користується авто Audi Q5 2012 року випуску, власницею якого є дружина Тимура Ткаченка – Ганна Ткаченко. Водночас у декларації за 2019 рік Кривонос не вказує власників машини.

Статьи по теме
Коли на ВДНГ приберуть радянську символіку: відповідь гендиректора Експоцентру
Коли на ВДНГ приберуть радянську символіку: відповідь гендиректора Експоцентру

У серпні 2023 року із щита найбільшого монумента Європи "Батьківщини-мати" зняли герб СРСР. Замість нього тепер на Київ споглядає український тризуб.
15.04 — 341

Що зміниться після набуття чинності новим законом про мобілізацію: пояснення Міноборони
Що зміниться після набуття чинності новим законом про мобілізацію: пояснення Міноборони

Спікер Міноборони України Дмитро Лазуткін розповів, які норми закону стосуються усіх чоловіків призовного віку незалежно від їхньої придатності до військової служби.
13.04 — 228

Коли набуде чинності новий закон про мобілізацію 2024: нардеп назвав дату
Коли набуде чинності новий закон про мобілізацію 2024: нардеп назвав дату

Голосування в першому читанні за новий проєкт мобілізації може пройти 10-12 січня.
27.12.23 — 2979