Контракти.ua

836  —  20.01.23
Великі знижки на російську нафту скоротили доходи Кремля на 3 млрд доларів, - МЕА
Великі знижки на російську нафту скоротили доходи Кремля на 3 млрд доларів, - МЕА

Рекордні цінові знижки на російську нафту до 40 доларів за барель порівняно з сортом Brent скоротили виторг Москви на 3 млрд доларів до 12,6 млрд доларів у грудні 2022 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Як зазначається в повідомленні, слідом за початковим обвалом експорту після набуття чинності 5 грудня ембарго ЄС на сиру нафту і стелі цін "Великої сімки" експорт із Росії частково відновився.

Загалом за грудень експорт російської нафти знизився в середньому на 200 тис. барелів на добу до 7,8 млн. барелів на добу.

Експорт нафти з Росії минулого року збільшився трохи менш ніж на 5%, хоча ціни були набагато нижчими, повідомило МЕА.

При цьому МЕА вважають, що західні санкції вплинуть на російський експорт. "Ринки нафтопродуктів продуктів, особливо дизельного палива, наражаються на найбільший ризик, оскільки зростання попиту відновлюється", - йдеться у звіті.

За даними МЕА, у грудні Росія експортувала рекордні 1,2 млн. барелів дизельного палива на добу, з яких 60% призначалося для ЄС.

"Свіжі поставки з нових заводів на Близькому Сході та з Китаю принесуть довгоочікуване полегшення. Китайське дизельне паливо вже прибуває до Європи після того, як Пекін наприкінці минулого року підвищив експортні квоти", - зазначають в агентстві.

Нагадаємо, стеля цін на російську нафту коштує Кремлю 172 млн доларів на день. Втрачена вигода зросте до 280 млн доларів на день, коли з 5 лютого обмеження буде поширене на нафтопродукти.