Контракти.ua

1247  —  06.01.23
Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернуто державі – Ткаченко
Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернуто державі – Ткаченко

Для цих двох культових споруд закінчився термін дії договору оренди.

Комісія для приймання-передавання Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави завершила роботу. Пише ТСН. 

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

"Щойно завершила роботу Комісія для приймання-передачі Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави. В комісію увійшли представники Національного заповідника, юридичної компанії "Міллер", УПЦ, МКІП. Комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель. Робота Комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів та ікон, іншого майна, щоб повернути його балансоутримувачу", - написав він.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний акт повернення будівель з боку УПЦ.

"Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт, це не є перешкодою для повернення державного майна. Відсутність митрополита запротокольовано членами Комісії, а самі Акти, що підписані з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення", - додав Ткаченко.

Нагадаємо, 31 грудня УПЦ МП провела останню службу у Верхній лаврі. 1 січня 2023 року УПЦ МП вже не допустили на територію Успенського і Трапезного соборів.