Контракти.ua

1105  —  31.12.22
Рубль через санкції та зниження цін на нафту впав до 8-місячного мінімуму, - CNN
Рубль через санкції та зниження цін на нафту впав до 8-місячного мінімуму, - CNN

Російський рубль посилив різке падіння у грудні через зниження світових цін на нафту та санкції Заходу, націлені на енергетичний сектор РФ, і досяг у четвер восьмимісячного мінімуму.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Так, тепер російська валюта коливалася нижче 72 за долар, знизившись на 18% з початку грудня і досягнувши найслабшого рівня з кінця квітня, після того, як у перші тижні повномасштабного вторгнення в Україну курс рубля впав майже вдвічі, після чого міцно тримався більшу частину року.

Зазначається, що тоді рублю допомогли заходи Центрального банку Росії, який більш ніж подвоїв відсоткові ставки на початку широкомасштабної війни, ввів контроль за капіталом і змусив експортерів конвертувати 80% своїх доходів у рублі штучно створюючи попит на валюту. Пізніше Центробанк РФ скасував деякі з цих правил, коли стабілізувався обмінний курс.

Однак через те, що ціна на нафту, яка є найбільшим експортним товаром Росії, знизилася приблизно на третину в порівнянні з піковим значенням у червні, а також ембарго ЄС на морську нафту та діючі західні механізми обмеження цін, доходи РФ від експорту нафти, як очікується, впадуть. Це означає менше іноземної валюти на підтримку рубля.

За даними міжнародного енергетичного агентства у грудні, доходи від експорту російської нафти в листопаді впали на 700 мільйонів доларів через падіння цін.

Цього тижня російський диктатор Володимир Путін підписав указ, який забороняє продаж нафти країнам або організаціям, які дотримуються цінової стелі. Також у Кремлі попередили, що РФ, можливо, доведеться скоротити видобуток нафти на 7% у 2023 році.

За словами глави Мінфіну РФ Антона Силуанова, обмінний курс стабілізується, хоча "невеликі коливання" зберігаються.

"Річ у тому, що наш імпорт збільшується... У нас курс плаваючий і залежить від ситуації з платіжним балансом", - заявив він у четвер на росТБ.

Чиновник додав, що нове бюджетне правило РФ, яке набирає чинності з наступного року, дозволить використати надлишкові доходи від нафти для стабілізації валюти у разі потреби.

Нагадаємо, минулого тижня повідомлялося, що російський рубль різко впав стосовно долара, довівши свої місячні втрати майже до 14%. Так, 21 грудня він впав на 2,5% щодо долара до 70,60, втратив 2,4% і торгувався на рівні 75,22 до євро, подолавши поріг 75 вперше з кінця квітня.

Раніше повідомлялося, що з 5 грудня набуло чинності ембарго ЄС на імпорт морської нафти з території РФ. Також країни "Великої сімки" та Австралія запровадили цінову стелю на рівні 60 доларів за барель для російської нафти.